Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 04 mei 2011 Continuïteit van totaalkunstwerk De Nollen zeker gesteld

Den Helder, 2 mei 2011 - De Rechtbank Alkmaar heeft op 27 april 2011 een langlopend geschil beslecht tussen de erven van R. W. van de Wint en stichting De Nollen. Na het overlijden van Van de Wint in 2006 was er verschil van opvatting ontstaan over het beheer en de zeggenschap over de artistieke nalatenschap van Van de Wint in het kunstproject De Nollen, gelegen in het gelijknamige duingebied in Den Helder.

Wat betreft het eigendom van de kunstwerken heeft de rechtbank beslist dat de op het terrein aanwezige bunkers en andere gebouwen eigendom zijn van de stichting evenals de sculpturen die zich in het landschap bevinden. "Ze zijn daar duidelijk zichtbaar geplaatst om onderdeel van een totaalkunstwerk te vormen", aldus de rechtbank. De erven moeten delen van kunstwerken die zij hebben weggevoerd, terugplaatsen. De opvatting van de erven, namelijk dat de kunstwerken slechts op De Nollen waren "gestald", is door de rechtbank tegengesproken, waardoor het totaalkunstwerk intact kan blijven. Wat betreft kleinere geëxposeerde werken, is tussen de kunstenaar en de stichting stilzwijgend overeengekomen dat de stichting een gebruiksrecht heeft.

Het ontslag dat de erven hadden aangevochten betreffende hun zetels als bestuurders van de stichting vindt de rechtbank rechtsgeldig. Stichting De Nollen had de beide zoons in 2006 opgenomen in het bestuur. Nadat zij rechtszaken waren begonnen tegen hun eigen bestuur, zijn zij ontslagen.

De rechtbank heeft verder geoordeeld dat stichting De Nollen kan doorgaan met de nieuwbouw van het museum, omdat dit project al ten tijde van het overlijden van Van de Wint is afgesproken. De erven zouden in de nieuwbouw een constructieatelier willen vestigen. Voor het nieuwbouwplan van een museum hebben diverse fondsen subsidie gegeven. Ook gemeente Den Helder heeft een subsidie toegekend en daaraan de voorwaarde gesteld dat "in het plan een museum wordt opgenomen". De rechtbank benadrukt dit in haar oordeel.

De organisatie Pictoright, die de auteursrechtelijke belangen van de erven behartigt, is eveneens in het ongelijk gesteld. De rechtbank heeft beslist dat de stichting afbeeldingen van het werk van Van de Wint mag gebruiken om de exploitatie van De Nollen als totaalkunstwerk te bevorderen. Het helpen bevorderen en begeleiden van de exploitatie behoort tot de statutaire doelstellingen van de stichting. De rechtbank benadrukt dat de kunstenaar de stichting zelf met dit doel heeft opgericht.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna