Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 09 Juli 2003 Feestelijke opening kunstwerken Warmenhuizen-Zuid

Vrijdag 27 juni zijn de ogen van de Wachters van Warmenhuizen-Zuid geopend. Wethouder Tijm, financierders, familie en vrienden van de kunstenares en natuurlijk de wijkbewoners en vele kinderen waren aanwezig bij de feestelijke opening. In een kleurige optocht liep de stoet onder leiding van kunstenares Nicole E. Zonderhuis achter de muziek aan de wijk door. Bij elk beeld hield de stoet stil en vertelde de kunstenares wat over het project, of over de Pleiaden, een sterrengroep waar de wachters naar zijn vernoemd. Dan werd de wachter voorgesteld door het noemen van haar naam. De mensen werden uitgenodigd een ballon met de naam van de wachter aan de voet van het beeld te planten. De kinderen hielpen met het blazen van glanzende bellen naar de wachter. De luchtbellen, die schitteren in de zon, zijn een toepasselijke doop voor deze wachters.

De oorsprong van de wachters

Van oudsher zijn sfinxen, leeuwen of griffioenen de symbolische wachters van bruggen, poorten en deuren. Zij werpen een psychologische drempel op: ongenode gasten worden afgeschrikt. Alleen zij die het wachtwoord kennen, worden verwelkomd en toegelaten. Zo waken de Wachters van Warmenhuizen-Zuid met hun wakend oog over de bewoners van de wijk.

Er staan zeven wachters in de nieuwe wijk en één wachter bij de oude dorpskern. Twee van de wachters hebben een grotere afmeting. Deze wachters hebben wimpers aan het oog. Zij kijken naar elkaar en overbruggen zo de afstand ertussen. Ze gebruiken hun wimpers als antennes om het contact met elkaar te onderhouden. De wachters zijn gemaakt van terrazzo.

De ogen kijken van een grote afstand naar elkaar

Het oogcontact tussen de twee grote wachters vormt de visuele schakel tussen de nieuwe wijk en de oude dorpskern. De ene wachter staat aan de Pastoor Willemsestraat, de ander staat midden op de open plek in de nieuwe wijk. Het water vormt de zichtlijn tussen deze twee wachters, versterkt door het lineair object. De kleine wachters staan op díe punten waar de bewoners de wijk binnenkomen.

50 tegels met tekst

Verspreid door de wijk liggen 50 terrazzo tegels met bronzen letters. Op de tegels staan kreten als: 'Droom zacht...' en 'terwijl u slaapt'.

Deze tegels maken de bewoners van de wijk er nog eens attent op de aanwezigheid van de wachters. Ook al kunnen de mensen de wachters niet zien vanaf hun positie binnen in de wijk, de teksten op de tegels kunnen hen eraan herinneren dat zij plezier kunnen hebben, dansen en dromen. De Wachters van Warmenhuizen-Zuid waken over hen. De teksten op de tegels zijn zinnen uit het gedicht dat op het lineair object staat bij de hoofdwachter. In tekst, materiaal en verhaal is de relatie tussen de verschillende onderdelen van het kunstwerk voor iedereen te leggen.

Deze teksten zijn afkomstig van de kunstenares Nicole E. Zonderhuis, zie ook de website: www.webcraft.nl (Bron: Gemeente Harenkarspel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna