Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 26 juni 2000 Texel ziet niets in uitbreiding Slufter

TEXEL - Rijkswaterstaat moet met zijn vingers van natuurgebied De Slufter afblijven. Het gebied is dermate uniek dat de mens er niet in moet grijpen. Vergroting van. het gebied waarde zee vrij spel heeft, zoals Rijkswaterstaat overweegt, kan bovendien negatieve gevolgen hebben voor de achterliggende landbouwgronden. Dat stelt het Texelse gemeentebestuur.

Burgemeester en wethouders zijn niet erg enthousiast over de plannen die voor De Slufter ontwikkeld worden. Hoewel een besluit nog moet vallen speelt Rijkswaterstaat met de gedachte het unieke natuurgebied uit te breiden. Door hier en daar een stuk duin af te graven zou het gebied waarin de zee door kan dringen vergroot kunnen worden. Dit zou goed kunnen zijn voor de natuurwaarden in het gebied.

Het gemeentebestuur laat Rijkswaterstaat al op voorhand weten dat Texel alleen met heel goede argumenten over de streep te halen is. Omdat voor het eventueel aanpassen van De Slufter in het duingebied zal moeten worden gewerkt heeft Rijkswaterstaat een vergunning, en dus medewerking, van de gemeente nodig.

Volgens de gemeente kan ingrijpen in De Slufter ongewenste gevolgen hebben. ·Zo zou de 'zandhonger' van de Waddenzee, die veel zand van de eilanden 'afsnoept', kunnen groeien. Dit zou weer kunnen leiden tot ongewenste erosie van de Noordzeekust. Daarnaast komt vergroting van het gebied waar de zee vrij spel heeft de veiligheid van de bewoners van Texel niet ten goede, stelt het gemeentebestuur.

Als laatste argument tegen uitbreiding van De Slufter noemen burgemeester en wethouders de landbouwgronden die direct aan het gebied grenzen. Die zouden door vergroting van De Slufter kunnen verzilten. Daar zitten de boeren volgens de gemeente niet op te wachten.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna