Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 17 augustus 2000 Forse terugval aantal nieuwe hypotheken

AMSTERDAM - Het aantal nieuw ingeschreven woninghypotheken heeft in het tweede kwartaal van 2000 een forse terugloop te zien gegeven. Dit komt vooral doordat het aantal oversluitingen bijna gehalveerd is. Voor een klein deel is de daling veroorzaakt door een afneming van het aantal woningtransacties. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekendgemaakt.

In vergelijking met dezelfde periode van het vorige jaar nam het aantal oversluitingen af met 44% van 105.000 tot 59.000. In het eerste kwartaal was het aantal oversluitingen ook al uitgekomen op 59.000. Volgens CBS-medewerker RietzscheI is een vergelijking van het eerste met het tweede kwartaal echter onverantwoord door het verschrikkelijk sterke' seizoenspatroon. Het fenomeen van de oversluitingen heeft de laatste jaren, onder invloed van de lage hypotheekrente, sterk aan betekenis gewonnen. De gestegen woningprijzen en de sterk gedaalde hypotheekrente maakten het aantrekkelijk de bestaande hypotheek om te zetten in een nieuwe.

Het aantal woninghypotheken dat werd afgesloten bij de aankoop van een bestaande of van een nieuwbouwwoning was in het eerste kwartaal 8% en het tweede kwartaal 6% kleiner dan in de vergelijkbare perioden van 1999. Het CBS suggereert dat dit het gevolg kan zijn van de sterk woningprijzen: in een jaar tijd is de gemiddelde woningprijs met 22% gestegen tot É 369.000. Per saldo zijnde financiŽle instellingen in het tweede kwartaal geconfronteerd met een sterke verdere terugloop van het aantal nieuw ingeschreven woninghypotheken.

Al in het laatste kwartaal van 1999 tekende zich een omslag af. Vervolgens nam in het eerste kwartaal van 2000 het aantal nieuwe hypotheken af met 16%. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn 50.000 minder nieuwe woninghypotheken in het Kadaster ingeschreven dan in dezelfde periode van 1999. Dat is een daling met 29%. De laatste keer dat het aantal ingeschreven hypotheken zo'n daling te zien gaf, was in het tweede kwartaal van 1995. Volgens Rietzschel verklaart de oplopende rente de teruggang voor een deel. De rente is sinds het tweede kwartaal van 1999 met 0,7 procentpunt gestegen tot 5,7%.

Rietzschel: 'De markt is op een gegeven moment gewend aan een lage rente van 5% en dan hakt een toeneming van 5 naar 6% er stevig in, veel meer dan van 7 naar 8%.' Ook het nieuwe ingeschreven bedrag aan woninghypotheken is lager in vergelijking met 1999. In het tweede kwartaal van dit jaar is voor É 38 mrd aan woninghypotheken ingeschreven tegen É 43,2 mrd in het tweede kwartaal van 1999. De hypothecaire schuld op een woning die met een hypotheek is belast, bedraagt gemiddeld É 205.000. De totale uitstaande hypothecaire schuld op woningen bij financiŽle instellingen is opgelopen tot É 587 mrd aan het einde van het tweede kwartaal, van É 571 mrd aan het einde van het eerste kwartaal.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl