Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 17 augustus 2000 Vermeend maakt ontslag voor bedrijven duurder

DEN HAAG - Minister Vermeend van Sociale Zaken wil bedrijven financieel harder straffen bij ontslag van personeel. Daartoe moeten wat hem betreft de werkloosheids-premies omhoog. Dat zeggen betrouwbare bronnen in Den Haag. Woensdag kwam een financieel-economische club van het kabinet bijeen om te spreken over de afronding van de begroting. Vrijdag vergadert de ministerraad hierover.

Om de financiŽle prikkels te versterken wil Vermeend dat de vermogens van de zogeheten wachtgeldfondsen slinken. Elke sector heeft zijn eigen wachtgeldfonds, waaruit de eerste zes maanden werkloosheidsuitkering wordt betaald. Bij ontslag van personeel voelt de sector dat in de wachtgeldpremie. Vermeend vindt dat deze fondsen te veel vermogen opbouwen. Daardoor wordende ontslaglasten opgevangen door de vermogens en vertaalt zich dat niet in hogere premies. Tegelijkertijd streeft hij ernaar het vermogen van het Algemene werkloosheidsfonds op te krikken. Uit deze collectieve pot worden de werkloosheidsuitkeringen voor iedereen na een halfjaar werkloosheid betaald. Deze WW-premie is niet bedoeld als prikkel voor de werkgever en zou stabieler moeten blijven. De minister denkt aan een reservering van É 2 ŗ 3 mrd voor economisch slechtere tijden.

Vakcentrale FNV en werkgeversvereniging VNO-NCW zijn kritisch. Vermeend kan niet zonder overleg tornen aan de sociale fondsen, menen zij. De werkgevers zien niet in waarom ze geen voorziening mogen treffen, terwijl ze wel verantwoordelijk zijn voor de werkloosheidsuitkeringen. Eerder is lengte van de wachtgeldperiode verlengd waardoor lasten van werkloosheid langer door sectoren werden gedragen. In die periode wordende lasten niet afgewenteld op collectieve regelingen.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl