Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 15 december 2016 €30.000 voor bio-based houtskoolalternatief en pilot voor zeewierproductie om klimaatverandering te tackelen

OPIN Foundation en Royal IHC hebben vandaag elk 30.000 euro gewonnen met innovatieve plannen die bij gaan dragen aan klimaatmitigatie of -adaptatie in ontwikkelingslanden.

Tijdens het Global Impact Investing Network (GIIN) Investor Forum presenteerden de bedrijven hun business case aan een grote groep private investeerders in een Dragons' Den-achtige competitie. OPIN Foundation en Royal IHC kwamen als winnaars uit de bus met hun idee voor respectievelijk een bio-based houtskoolalternatief in Ghana en een opschalingsidee voor zeewierproductie in Indonesië. Met de prijzen zijn OPIN Foundation en Royal IHC nu in staat om hun idee verder uit te werken zodat ze uiteindelijk tot leven gebracht kunnen worden.

"We hebben een bio-based product ontwikkeld dat de houtskoolmarkt in Afrika drastisch zal veranderen. Het gebruik van dit product kan jaarlijks de kap van 90.000 voetbalvelden voorkomen, alleen al in Ghana," aldus Peter Delahaye, CEO van OPIN Foundation over de positieve impact die zijn innovatieve product heeft.

"De MoMo-prijs geeft een goede impuls aan de realisatie van een grootschalige zeewier productie pilot in Indonesië. Deze pilot is de eerste stap naar modernisatie van wereldwijde zeewier productie. De mechanisatie technologie ontwikkeld door Royal IHC is een belangrijk stuk van de puzzel om grootschalige zeewierproductie tot wasdom te brengen" aldus Bernadete Goncalves Castro, Projectmanager R&D van Royal IHC.

Volgens panellid Hein Gietema van CSC Finance, betrokken bij de voorselectie van de voorstellen, is het "fantastisch om goede pitches te zien van Nederlandse bedrijven met innovatieve business cases voor klimaatactie die interessant zijn voor verscheidene investeerders".

De prijs werd mogelijk gemaakt door het Mobilising More (MoMo) initiatief, waarin wordt samengewerkt tussen ECN, het Nederlandse Comité van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN NL) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Het doel van het MoMo-initiatief is om ideeën met potentie voor een positieve klimaatimpact te begeleiden tot projecten die 'investor-ready' zijn.

In 2017 werken ECN, IUCN NL en BZ weer samen in het MoMo-initiatief om met innovatieve projecten private klimaatfinanciering te mobiliseren voor ontwikkelingslanden in de cleantech, food, agro, en watersectoren. Bedrijven met een innovatieve business case om in een ontwikkelingsland klimaatmitigatie of -adaptatie te bevorderen, kunnen in 2017 ook ondersteuning krijgen bij het verder uitwerken en financierbaar maken van hun business case.

Projectvoorstellen kunnen worden ingediend op www.momo4climate.org

ECN, IUCN NL en BZ, verzamelen en evalueren de ingediende projectideeën en adviseren indieners over de kwaliteit van hun voorstel en financieringsmogelijkheden. Vervolgens beoordeelt, adviseert en selecteert het MoMo-panel, bestaande uit financieringsexperts van Triodos, NLII, FMO, BZ, PYMWYMIC, CSC Finance en RVO, de meest veelbelovende voorstellen. Indieners van deze voorstellen pitchen hun idee tijdens het jaarlijkse MoMo-slotevenement, dat dit jaar plaats vond tijdens de GIIN Investor Forum.

Voor meer informatie, kijk op de website van MoMo www.momo4climate.org (Bron: ECN)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl