Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 09 december 2009 NRG kiest voor Petten als lokatie Pallas

Op dinsdag 8 december 2009 maakte de directie van Nuclear Research and Consultancy Group (NRG) bekend dat het bedrijf, voor de bouw van de nieuwe onderzoeksreactor Pallas, de voorkeur geeft aan Petten in de gemeente Zijpe.

In de afweging hebben de volgende argumenten een doorslaggevende rol gespeeld:

De komende periode blijft NRG met zowel Noord-Holland als Zeeland in gesprek om de plannen verder uit te werken. Mocht blijken dat er alsnog zwaarwegende argumenten zijn die voor Zeeland pleiten, zal NRG dit in de besluitvorming over de definitieve locatiekeuze betrekken. De MER (milieu effect rapportage) procedure voor PALLAS die met het indienen van de startnotitie van start is gegaan, vereist in de uitwerking een definitieve keuze voor de locatie in het voorjaar van 2010.

Regionaal belang

De keuze van de NRG om de Pallas in Petten te bouwen is niet alleen voor de gemeente Zijpe van groot belang. Er is in de loop der jaren zowel op het terrein van de Onderzoekslocatie Petten (OLP) als daarbuiten een conglomeraat van samenwerkende instellingen en bedrijven ontstaan, die bij elkaar een belangrijke economische drager vormen in de regio Noord-Holland Noord. Met dit besluit kan daaraan verder worden gebouwd. De kennis blijf behouden, evenals de werkgelegenheid in de regio.

De afgelopen maanden heeft de gemeente Zijpe een stevige lobby gevoerd om de Pallas in Petten gebouwd te krijgen. Ook de provincie Noord-Holland en de overige gemeenten in de regio hebben zich niet onbetuigd gelaten.

Burgemeester Dekker van Zijpe zegt "ongelooflijk blij" te zijn met dit besluit. "Het is een verstandig besluit dat recht doet aan wat er in deze regio aan kennis en samenwerking is opgebouwd. Daarnaast zijn we ook opgelucht, want hoewel we ervan overtuigd waren dat ‘Petten’ de beste papieren heeft, was het toch tot op het laatste moment spannend. Ik ben ervan overtuigd dat onze kracht van argumenten de doorslag heeft gegeven." (Bron: Gemeente Anna Paulowna)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl