Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 03 november 2009 Garantieregeling voor boren naar aardwarmte

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft samen met minister Gerda Verburg van LNV in de Staatscourant van 30 oktober een tijdelijke garantieregeling gepubliceerd voor het boren naar aardwarmte. Het gaat om het afdekken van het geologische risico dat het boren voor de toepassing van aardwarmte niet succesvol is.

Aardwarmte is warmte uit diepe aardlagen, dieper dan 500 meter. Door het boren van twee putten, één om warm water omhoog te pompen en één om het afgekoelde water weer terug in de grond te pompen, kan warm water uit de diepe ondergrond worden gebruikt voor het verwarmen van bijvoorbeeld kassen en huizen. Aardwarmteprojecten kunnen bij voldoende hoge energieprijzen en oner de juiste voorwaarden rendabel worden geëxploiteerd. Maar het risico dat een boring niet in een goede watervoerende laag terecht komt, is momenteel niet goed verzekerbaar. Dit risico kan met behulp van de garantieregeling worden afgedekt.

Gestart wordt met een pilot. Op basis van de ervaring met deze regeling en ontwikkelingen bij verzekeraars, zal worden bekeken hoe dit risico op termijn het beste kan worden verzekerd.

De regeling zal worden uitgevoerd door SenterNovem, waarbij TNO zal adviseren over het geologisch onderzoek. Aanvragen voor de regeling kunnen worden ingediend vanaf 3 november 2009 tot en met 1 mei 2010. Het garantieplafond bedraagt 35,7 miljoen euro. Dit wordt gedekt door een budget van de ministeries van Economische Zaken en LNV (elk 5 miljoen euro) en premie-inkomsten van indieners van garantie-aanvragen.

De garantie bedraagt maximaal 5.950.000 euro per aanvraag, zodat het risico voor zes aardwarmteprojecten kan worden afgedekt. Om voor de garantieregeling in aanmerking te kunnen komen, is grondig geologisch vooronderzoek een voorwaarde. De kans op een succesvolle boring moet minimaal 90 procent zijn. De premie is 7 procent van het gegarandeerde bedrag. Bij misboring wordt maximaal 85 procent uitgekeerd, zodat het eigen risico van de ondernemer 15 procent is. Bij gedeeltelijke misboring wordt gedeeltelijk uitgekeerd.

De garantieregeling voor het afdekken van risico's voor aardwarmte maakt onderdeel uit van de Innovatieagenda Energie (programma Kas als Energiebron).

Meer informatie is te vinden op www.senternovem.nl/aardwarmte (Bron: Min. EZ)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl