Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 09 november 2009 Adviescommissie CFV verklaard bezwaar Woningstichting Den Helder gegrond

De Commissie Bezwaarschriften van het Centraal Fonds van Huisvesting (CFV) heeft het bezwaar dat Woningstichting Den Helder samen met 12 andere Noord Hollandse corporaties maakte tegen de Vogelaarheffing, gegrond verklaard. Daardoor zal Woningstichting Den Helder geen bijdrage meer hoeven te leveren aan het opknappen van de 40 Vogelaarwijken elders in het land. Het bespaarde geld kan nu volledig geïnvesteerd worden in de twee herstructureringswijken die Den Helder zelf heeft, zijnde Nieuw Den Helder en stadshart.

Via de Vogelaarheffing moeten alle corporaties in Nederland meebetalen aan het opknappen van 40 Vogelaarwijken. 211 Corporaties, waaronder Woningstichting, hebben bezwaar aangetekend tegen deze heffing. Dat omdat uit onderzoek van het ministerie is gebleken dat op twee na alle Vogelaarcorporaties zelf voldoende vermogen hadden om in hun prachtwijken te investeren. De bijdrage vanuit de rest van het land is dus grotendeel overbodig. Maar Woningstichting kan door deze verplichte afdracht aan andere corporaties veel minder investeren in Den Helder. Deze stad heeft als krimpgemeente juist de behoefte aan kwalitatief goede nieuwbouwprojecten.

De Commissie Bezwaarschriften is van oordeel dat het besluit betreffende de Vogelaarheffing in strijd is met art 3.2 van Algemeen Wet Bestuurrecht. Het CFV heeft het besluit niet zorgvuldig genomen en is niet nagegaan of het besluit überhaupt wel geoorloofd was.

Algemeen directeur Gerrit Seegers: “Minister Van der Laan had al eerder aangegeven niet gelukkig te zijn met de door zijn voorganger bedachte heffing. Deze beslissing van de adviescommissie steunt hem daarin. In Den Helder kunnen we nu extra investeren in Nieuw Den Helder en stadshart.”

Financieel Directeur Peter Kramer: “Het ministerie van WWI heeft uitgerekend dat de corporaties werkzaam in de Vogelaarwijken slechts 25 miljoen euro ondersteuning nodig hebben. De rest van de investeringen kunnen ze zelf betalen. De totale Vogelaarheffing bedraagt nu nog 75 miljoen euro. Deze beslissing van de adviescommissie kan de basis zijn voor het ontzien van corporaties, zoals Woningstichting, die het geld van de heffing beter kunnen gebruiken.”

De investeringscapaciteit van corporaties staat onder druk. Niet alleen door de Vogelaarheffing en de economische crisis, maar ook door de invoering van de integrale vennootschapsbelasting en het inflatievolgende huurbeleid. Ook deze maatregelen brengen de noodzakelijke herstructurering van Den Helder in gevaar. (Bron: Woningstichting Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl