Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 20 december 2012 Op de valreep nog een kavelruil in Harenkarspel

Met kavelruil 'Dijk' is op de valreep van 2012 opnieuw een kavelruilproject in de gemeente Harenkarspel tot stand gebracht. Een melkveehouderijbedrijf, dagrecreatie, natuur en verkeersveiligheid profiteren van de ruil. De agrarische ondernemer krijgt grotere bewerkbare percelen. Daarnaast kan een recreatieve verbinding naar het recreatiegebied Geestmerambacht op termijn daadwerkelijk vorm krijgen, doordat de grond daarvoor beschikbaar is.

De akte voor Kavelruil Dijk is ondertekend op 19 december 2012 en is daarmee de laatste ruil in het jubileumjaar van de stichting. Het is ook de vijfde kavelruil binnen de gemeente Harenkarspel in twee jaar. Het in 2006 uitgevoerde kavelruilonderzoek en het agrarisch structuuronderzoek van 2008 hebben in de gemeente Harenkarspel hun vruchten afgeworpen. De gewenste ruilcarrousel is daadwerkelijk op gang gekomen. De gemeente Harenkarspel heeft daarin een stimulerende rol gespeeld. Allereerst door opdrachtgever te zijn voor het agrarisch structuuronderzoek, maar ook door haar agrarische grondpositie in te zetten op het moment dat daarmee gemeentelijke beleidsdoelen kunnen worden gerealiseerd. De vijf kavelruilen, waarvan er één voor een deel in Harenkarspel ligt, hebben een gezamenlijk ruiloppervlak van 120 hectare. De verbetering van de agrarische structuur bedraagt ruim 300 hectare. Een resultaat waar Stivas trots op is en dat in de nieuwe gemeente Schagen hopelijk een vervolg kent.

Klein maar fijn

De laatste kavelruil binnen de gemeente Harenkarspel genaamd 'Dijk' beslaat 8,6 hectare. Een kleine ruil die agrarisch gezien wel een fors resultaat kent. De agrarische structuurverbetering bedraagt namelijk 53 hectare. De agrarische deelnemer in deze kavelruil voegt twee veldkavels samen tot één veldkavel, die ook nog dichter bij het bedrijf ligt, waardoor minder met agrarische machines over de openbare weg hoeft te worden gereden. Langs een waterloop verwerft Bureau Beheer Landbouwgronden grond, waarmee op termijn een gecombineerde ecologische / recreatieve verbinding kan worden ontwikkeld als onderdeel van een groter routenetwerk rondom het recreatiegebied Geestmerambacht.

Optimaliseren

Kavelruil 'Dijk' in Harenkarspel is begeleid door Stivas. De stichting houdt zich bezig met het optimaliseren van de inrichting van het landelijk gebied.

Vrijwillige kavelruil is hiervoor het belangrijkste instrument.

De kavelruil valt onder de zogenoemde POP2- vlag. Dit wil zeggen dat naast een provinciale bijdrage ook uit het Europees Landbouwfonds wordt geput om de notaris- en kadasterkosten te vergoeden, evenals een deel van de kosten voor de benodigde aanpassingswerken. Ook de begeleiding door Stivas wordt vanuit deze gelden gefinancierd. (Bron: Stivas)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl