Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 28 November 2001 Japan versoepelt inspectie op Nederlandse bloembollen

Japan gaat de inspectie in Nederland van bloembollen de komende jaren versoepelen. In navolging van tulpenbollen vinden de Japanners de exportkeuring van leliebollen door de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) voldoende. In de komende drie jaar zal het monitoringsysteem van de BKD ook voor andere bolgewassen worden ingevoerd.

"Hiermee is een belangrijke vooruitgang geboekt in het verruimen van de exportmogelijkheden van bloembollen naar Japan", zei J. van der Veen, leider van de Nederlandse delegatie die de afgelopen dagen in Japan onderhandelingen voerde over een betere markttoegang van land- en tuinbouwproducten tot dit land. "Ook dahlia's, begonia's en alliums van de oogst in dit jaar kunnen binnenkort gemakkelijker naar Japan uitgevoerd worden", zo berichtte Van der Veen uit Japan. Voor een vereenvoudiging van het exportsysteem voor gladiolen deden de Japanners geen toezegging.
Japan is een belangrijke exportmarkt voor Nederlandse bloembollen. Na de VS is het de belangrijkste afnemer. De afgelopen twee seizoenen kwam de Nederlandse export van bloembollen naar Japan uit op ruim 200 miljoen gulden. Vooral tulpen en lelies zijn populair bij de Japanners.

Quarantaine-eisen
De onderhandelingsdelegatie heeft ook geprobeerd de Japanse quarantaine-eisen voor Nederlandse tuinbouwproducten te vereenvoudigen. Japan zegde toe om begin 2002 een technische fytosanitaire delegatie naar Nederland te sturen om de tolerantieniveaus voor negen veelvoorkomende insecten op snijbloemen vast te stellen. Nu worden partijen snijbloemen of groenten afgekeurd als er maar één beestje gevonden wordt, terwijl hetzelfde insect soms volop in Japan voorkomt.

Groenten en fruit
Japan gaat het Nederlandse toelatingsvoorstel bestuderen voor de export van appelen en peren richting Tokio. Op dit moment is import van Nederlandse appelen en peren in Japan niet toegestaan. De delegatie verwacht dat het nog wel enige tijd zal duren voordat de Japanners de tanden kunnen zetten in het Nederlandse hardfruit.
Export van Nederlandse vruchtgroenten naar Japan is - onder voorwaarden - alleen toegestaan uit bepaalde gebieden in ons land. De delegatie heeft de Japanners voorgesteld om het gebied Voorne uit te breiden. Japan zal op korte termijn op dit voorstel reageren.

Pootaardappelen en potplanten
Er zit weinig schot in de onderhandelingen over de toelating van Nederlandse pootaardappelen in Japan. De enige toezegging van de Japanners op dit punt betrof nadere vragen over de fytosanitaire situatie bij de poters in Nederland.
Ook de mogelijkheid voor pre-inspectie van potplanten in Nederland vond nog geen genade in de ogen van de Japanners vanwege vermeende fytosanitaire risico's.
Het jaarlijkse bilaterale fytosanitaire overleg vond plaats in Tokio op 21 en 22 november jongstleden. De Nederlandse delegatie stond onder leiding van J. van der Veen, voorzitter van het Productschap Tuinbouw, die in Japan optrad als speciaal adviseur van de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Bron: Productschap Tuinbouw, http://www.tuinbouw.nl/. Voor meer informatie: Productschap Tuinbouw, Afdeling Communicatie, telefoon 079-3470651

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl