Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 28 November 2001 ECN wint NIDO-Sprongprijs met ICT-woning voor ouderen

Het Nationaal Initiatief Duurzame Ontwikkeling (NIDO) heeft de Sprongprijs 2001 toegekend aan het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten voor het voorstel 'In eigen omgeving oud worden; duurzaam voor de mens en duurzaam voor het milieu'. De prijs ter waarde van een miljoen gulden stelt ECN in staat om woningen met ICT aan te passen, zodat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen en de woningen tevens minder energie gebruiken. ECN gaat vanaf begin 2002 het voorstel uitvoeren als NIDO-programma.

Het winnende voorstel werd ingediend door Josco Kester en Wim Gilijamse van ECN. "We willen op twee locaties in Nederland pilotprojecten uitvoeren, samen met een woningcorporatie en een thuiszorgorganisatie," vertelt Kester. "Hierdoor kunnen we woningen beter geschikt maken voor ouderen. We kijken speciaal naar de extra voorzieningen die we met informatie- en communicatietechnologie (ICT) kunnen bereiken. Voorbeelden van deze 'domotica' zijn life alert monitoring en inbraakalarmering. Tegelijkertijd kunnen we de woningen aanpassen met voorzieningen voor comfortregeling en energiebesparing. Zo snijdt het mes aan twee kanten: meer veiligheid en comfort voor ouderen en minder energiegebruik.

Duurzaam
Kester ontving de prijs uit handen van de juryvoorzitter Jan Hovers en NIDO-directeur Colette Alma. Volgens de jury speelt het voorstel van ECN in op de groeiende maatschappelijke problematiek: de vergrijzing van de samenleving. Ouderen kunnen langer zelfstandig blijven wonen wanneer ze in veilige, comfortabele en duurzame woningen kunnen leven. Het programma stimuleert de ontwikkeling van deze woningen. De jury onderstreepte het vraaggedreven en toekomstgerichte karakter en de duurzame kwaliteit van het voorstel. Doorslaggevend in het oordeel van de jury was de balans in gunstige effecten voor mens, milieu en economie. Voor de uitvoering van het programma stelt NIDO maximaal 1 miljoen gulden beschikbaar met een looptijd van anderhalf jaar.

Het voorstel sluit aan bij onderzoek van ECN naar energiebesparing en integratie van duurzame energie in woningen met behulp van ICT. Op het ECN-terrein in Petten is een domotica-woning ingericht met steun van onder meer de Provincie Noord-Holland, Rabobank Alkmaar en Wooncompagnie Schagen. "Met het NIDO-programma willen wij een stap verder gaan. We willen mogelijk maken dat de resultaten van ons onderzoek ook in de praktijk worden toegepast," legt Kester uit. "Hiervoor gaan we in het programma samenwerken met diverse partijen. Dit zijn niet alleen woningcorporaties en thuiszorgorganisaties die de projecten uitvoeren, maar ook andere partijen met ervaring op dit gebied of belanghebbenden zoals zorgverzekeraars. Ouderen spelen hierin een belangrijke rol, omdat zij uiteindelijk van de woningen gaan profiteren."

Voor meer informatie:
ECN persvoorlichting
http://www.ecn.nl/
telefoon 0224 56 4050

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl