Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 12 Februari 2007 Tussenrapport over lobby-projecten van Noordwest8

Na een jaar van inventariseren blijkt dat voor bijna 70 projecten in Noordwest Holland geprobeerd kan worden Europese subsidie binnen te slepen.

Regio Noordwest Holland wil de positie en identiteit van het eigen regionaal stedelijk netwerk versterken. Een flinke kwaliteitssprong maken op economisch gebied. Het goede woon, werk en leefklimaat flink verstevigen en verankeren. Dit is mogelijk met inzet van Europese middelen. Vereniging Noordwest8 is daarom vorig jaar begonnen met inventarisatie van projecten waarvoor Europese gelden binnengehaald kunnen worden. Na dit eerste jaar wordt de tussenstand gegeven: er lopen inmiddels bijna zeventig projecten op het gebied van kenniseconomie en innovatie (9), arbeidspotentieel, participatie en onderwijs (4), fysieke en digitale bereikbaarheid(8), leefbare stad (11) en duurzame transformatie van stad en land (35).

Een belangrijk kenmerk van lobbywerk is dat het voor publiek lang onopgemerkt blijft. Een lobby is een systematisch, strategisch en georganiseerd streven om (politieke) besluitvorming te beïnvloeden. Dat betekent: veel gesprekken in de wandelgangen, het benaderen van personen op sleutelposities op ministerie en in parlement, allemaal gericht op besluitvorming ten gunste van de zaak waarvoor men lobbywerk doet. Namens de gemeenten in het noordwesten van Nederland verricht Noordwest8 lobbywerk richting Haarlem (provinciebestuur), Den Haag (regering) en Brussel (Europees bestuur). Het Grote Oost (HGO) is hiervoor ingezet; het HGO onderzoekt vooraf de subsidiekansen om te weten waar de lobbyactiviteiten zich op moeten richten. Het HGO-Noordwest8 team houdt momenteel een tweede inventarisatieronde onder de leden en overige partijen (22 gemeenten en organisaties als Kamer van Koophandel, Hoogheemraadschap en LTO Noord). De financiële haalbaarheid van de gemelde projecten wordt mede bepaald door de inzet van deze expertise.

Eerste conclusie

Bij de inventarisatie in de gemeenten blijkt dat vaak dezelfde onderwerpen terugkomen op het verlanglijstje. Dat zijn: aanleg jachthavens, fietspaden, overslaghavens, multifunctionele centra, leefbaar platteland, ontwikkeling en revitalisering van bedrijventerreinen, recreatie en toerisme, waterbergingslocaties. Het betreft vooral kleinschalige en lokale projecten, niet alle taakvelden komen al aan bod en vaak zijn ze nog erg in de initiële fase. De aanbevelingen die uit de tussenrapportage vloeien zijn dat individuele projecten per gemeente alvast opgepakt gaan worden. Voor sommige EU-programma's is het handiger als projecten worden gebundeld in de aanvraag. De compleet regionale insteek wordt later opgepakt, dat zal blijken tijdens de eindrapportage. Dan is ook duidelijk hoe de voortgang van de subsidie gewaarborgd zal blijven. (Bron: NW8)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl