Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 03 Februari 2003 Haal meer uit techniek met MTSplus

Werkgevers vragen van hun medewerkers andere vaardigheden dan vroeger. De nieuwe werknemers op de arbeidsmarkt worden aangesproken op verantwoordelijkheidsgevoel, communicatieve vaardigheden, het goed kunnen samenwerken en blijvende inzetbaarheid. Een student wil op zijn of haar beurt praktijkgericht onderwijs met persoonlijke aandacht en goede loopbaanperspectieven.

Naar aanleiding hiervan hebben acht ROC's in Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland het initiatief genomen om hun technische opleidingen op niveau 4 ingrijpend te vernieuwen en te laten aansluiten bij de wensen van toekomstige mbo-ers én van het bedrijfsleven. Uit die samenwerking is MTSplus, een nieuw concept voor technisch onderwijs, ontstaan. Vergeet het begrip middelbare technische school! MTS staat voortaan voor Mens, Techniek, Samenleving.

De vernieuwde techniekopleiding MTSplus verenigt de bekende opleidingen als elektrotechniek, werktuigbouwkunde en Petroleum & GasOnderhoudstechniek met nieuwe - eventueel door het bedrijfsleven aan te geven - beroepsinhouden. Jij krijgt praktijkgericht onderwijs met persoonlijke aandacht en loopbaanperspectief. MTSplus slaat de brug tussen wat jij aan het begin van de opleiding kunt en wat het bedrijf aan het einde van de opleiding van jou vraagt.

Begeleiding en portfolio

Het eerste leerjaar begint met assessment (inventarisatie van wat je al weet en kunt) en een oriënterende stage. Naast de persoonlijke ontwikkeling en het themaonderwijs wordt er veel aan zogenoemde prestaties (aan beroepen gerelateerde opdrachten) gewerkt. Die prestaties worden tijdens het verloop van je opleiding omvangrijker en nemen in moeilijkheid toe. Belangrijk om te weten is hierbij dat je er niet alleen voor staat. Samen met een docent en je medeleerlingen ga je in een stamgroep een team vormen om tot het beoogde maatwerk te komen. Jij bent de spil in je eigen leerproces en maakt je eigen POP (Persoonlijke OntwikkelingsPlan) waarbij de docent als coach optreedt. Alle prestaties bij elkaar vormen je portfolio. In je portfolio wordt alles verzameld: Assessment resultaten, toetsresultaten, functioneringsgesprekken, werkstukken, getuigschriften en diploma(s). Zo ontstaat een dossier van jouw kunde en kennis. Tijdens de opleiding kun je overigens wel van richting veranderen en ook buiten techniek rondsnuffelen, bijvoorbeeld bij Economie zodat je breed inzetbaar bent en naast technische kennis ook van deze vakgebieden afweet.

Dit is een voorbeeld van zo'n prestatie. Probleem: De directeur van een basisschool heeft klachten gekregen over het feit dat er veel leerlingen rondrijden zonder fietsverlichting. De prestatie: De schoolleiding van een basisschool vraagt jullie de fietsverlichting van de leerlingen te controleren en te repareren. Binnen een dergelijke prestatie wordt niet alleen op het gebied van het beroep geleerd, maar ook op het vlak van samenwerken, ICT, maatschappij, enzovoort. MTSplus realiseert dus dynamisch onderwijs dat aansluit op de arbeidsmarkt door uit te gaan van beroepssituaties.

Aansluiting op de arbeidsmarkt

De intensieve samenwerking met het bedrijfsleven leidt tot contextrijk leren. Contextrijk leren houdt in dat er meer rekening gehouden wordt met de eisen van het beroep waar je later in gaat werken. Eventueel samen met het bedrijfsleven stellen we de beroepsrichtingen vast. Het aantal beroepsrichtingen zal daardoor alleen maar toenemen; denk aan MTScommercieel beheer, MTS mechatronica of MTS management en beheer. Mede hierdoor maakt MTSplus techniek (weer) aantrekkelijk voor meisjes c.q. vrouwen. Het bedrijfsleven verzorgt de praktische leeromgeving. Voor elke student leidt dit leerproces tot een betere aansluiting op de arbeidsmarkt, maar als je verder wilt studeren, kan dat uiteraard ook: de opleiding MTSplus geeft toegang tot een voortgezette (evt.verkorte) opleiding aan het HBO.

Toelatingsvoorwaarden

Om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding MTSplus, is een vbo- of mavo-diploma (op C- of D-niveau) nodig. Een overgangsbewijs naar de derde klas havo of vwo is ook voldoende. Vmbo-deelnemers dienen in het bezit te zijn van een diploma van de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg van de sector Techniek. Als het een diploma betreft van de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg van een andere sector dan Techniek, dan moet het pakket minimaal wiskunde of natuurkunde/scheikunde bevatten.

Meer weten?

Wij zijn momenteel nog hard aan het werk om het vernieuwde technisch onderwijs handen en voeten te geven. Wat echter vaststaat, is het doel: praktisch onderwijs bieden, waarbij je minder in de schoolbanken zit, communicatieve en sociale vaardigheden leert en uiteindelijk goede kansen hebt op de arbeidsmarkt. Kom voor meer informatie in ieder geval naar onze open dagen op 1 februari in Schagen of op 8 februari in Den Helder. Voor meer informatie over het leerconcept van MTSplus kun je contact met het ROC opnemen.

Meer informatie (ook over alle opleidingen) vindt u op de website van Regionaal Opleidingencentrum Kop van Noord-Holland www.rockopnh.nl.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl