Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 25 juli 2000 AMSTERDAM stapt alsnog in regio-orgaan

Voorzichtige fusie havengebieden AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam sluit zich alsnog aan bij de samenwerkende havens in het Noordzeekanaalgebied. Eerder liet de hoofdstad het afweten na onenigheid over de zeggenschap in de regio.

Na bemiddeling door de Noord-Hollandse commissaris der koningin, dr. J.A. van Kemenade, heeft het gemeentebestuur besloten toe te treden tot de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij voor het Noordzeekanaalgebied nv. In deze vennootschap werken sinds 1998 drie gemeenten, Velsen, Beverwijk en Zaanstad, en twee bedrijven, Hoog­ovens en Zeehaven IJmuiden nv, samen bij de ontwikkeling van haven­ en bedrijfsterreinen. Sinds kort neemt ook ABN Amro deel.

Amsterdam sluit zich hierbij aan, op voorwaarde dat de stad meer zeggenschap krijgt dan de gemiddelde deelnemer. B&W willen dat recht wordt gedaan aan de dominante positie van de hoofdstad in het Noordzeekanaalgebied. Eerder liep de toetreding stuk op de zeggenschapsverhoudingen. De part­ners wezen de hoofdstedelijke voorwaarden in 1998 af.

Amsterdam zal nu voor twee á drie jaar deelnemen. Die periode zullen B&W benutten om met de partners een andere structuur overeen te komen. Deze constructie suggereert dat de gemeente weer afscheid neemt als een bevredigend resultaat uitblijft. De ontwikkelingsmaatschappij heeft tot taak de komende jaren enkele honderden hectaren langs het Noordzeekanaal in te richten voor bedrijfs- en havenexpansie. Daarmee is een investering gemoeid van ruim ƒ 200 min. Amsterdam heeft alle belang bij die ontwikkeling. Na voltooiing van de Afrikahaven in het westelijk havengebied zijnde groeimogelijkheden binnen de gemeentegrenzen uitgeput. Vanaf 2010 is de hoofdstad voor zijn verdere ex­pansie aangewezen op locaties inde regio. Bovendien denken de havenbeheerders sterker te staan ten opzichte van het Rijk als zij één front weten te vormen.

Maar B&W wijzen een gelijke zeggenschap voor alle partners in het samenwerkingsverband van de hand. 'Dit strookt niet met onze positie en inbreng.' In 1998 had de gemeente al beslist geen zeggenschap te willen afstaan over het Amsterdamse havengebied. Het college van B&W streeft nu naar een aangepaste ontwikkelingsmaatschappij.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl