Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 25 juli 2000 KLM sluit zich aan hij on line inkoopinitiatief

AMSTERDAM - Luchtvaartmaatschappij KLM heeft zich aangesloten bij Aeroxchange.com. Dit is een marktplaats op internet waar luchtvaartmaatschappijen hun inkoopkracht bundelen om efficiencyvoordelen te realiseren. KLM verwacht vanaf 2001 jaarlijks € 15 mln te besparen op haar inkoopkosten.

Tot de tien oprichters behoren Cathay Pacific Airways, FedEx Express, Japan Airlines, Lufthansa, Northwest Airlines en Singapore Airlines. KLM behoort niet tot de oprichters, maar neemt evenals Air New Zealand, Austrian Airlines een minderheidsbelang in het inkoopinitiatief. De technische uitvoering ligt bij het Amerikaanse softwareconcern Oracle.

Het totale inkoopvolume van de dertien deelnemende vliegmaatschappijen beloopt € 48 mrd. Het gaat om vliegtuigonderdelen en diensten. Toestellen en brandstof vallen er buiten. De website wordt de komende maanden opgetuigd. Het internationale inkoopinitiatief staat los van de inspanningen die KLM zich al sinds 1999 getroost. Via een ander internetproject probeert de luchtvaartmaatschappij haar 27.000 werknemers on line benodigdheden te laten bestellen, kantoorartikelen in dit geval. Technologiepartner bij dit initiatief is de Amerikaanse alliantie Sun-Netscape.

Op de achtergrond van de ’e-marketplaces’ speelt een verbeten strijd in de technologiesector. Volgens The Wall Street Journal haalt Oracle met Aeroxchange een contract binnen van $ 100 mln. Eerder veroverde het bedrijf al een sleutelrol bij internetinitiatieven in de auto-industrie. Concurrenten zijn SAP, i2 Technologies, Ariba en Commerce One.

Oracle maakte vooral goede sier met Covisint, een virtuele marktplaats in de autobranche van Ford General Motors en DaimlerChrysIer. Binnen het project kibbelt Oracle met Commerce One, softwareleverancier van General Motors, over technische details, waardoor de oplevering is vertraagd. Aartsrivaal SAP zal, zo verwacht The Wall Street Journal, binnenkort terugslaan met eveneens een contract in de luchtvaartindustrie. Het Sitaconsortium, waar ook alle Aeroxchangedeelnemers in participeren, zou namelijk een initiatief opzetten met SAP voor de internethandel in netwerkdiensten.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl