Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 19 juni 2000 Miljarden maken regeren er niet makkelijker op

DEN HAAG - De financiŽle overvloed lijkt het regeren voor paars erg makkelijk te maken. Maar noblesse oblige. De kiezer wil straks wel resultaten zien. En dat is vaak lastiger dan geld uitgeven.

Morgen debatteert de Tweede Kamer met minister Zalm van FinanciŽn over de voorjaarsnota. Vlak voordat de regering de begroting voor volgend jaar opstelt, die op Prinsjesdag gepresenteerd wordt, stelt het kabinet de definitieve grenzen aan de uitgaven voor het lopende jaar.

Dat zal deze keer geen lastig debat worden voor Zalm. De torenhoge meevallers als gevolg van de uitbundige economische groei zetten alle lichten op groen. De minister komt met een plan voor de dag waarin f 6 mrd. extra wordt uitgegeven. Een unicum, want meestal worden de uitgaven in het voorjaar met hooguit een paar honderd miljoen naar boven of beneden bijgesteld.

Vanuit de Tweede Kamer zullen nog wel enige geluiden opklinken om meer geld in te zetten dan die f 6 mrd. De jongste, vertrouwelijke ramingen van het Centraal Planbu- reau geven aan dat dat zou kunnen.Zoals een miljonair met geld geld maakt, kan de overheid haar eigen meevallers creŽren met meevallers. De additionele overheidsuitgaven van f 6 mrd, in combinatie met de kooplust van de burger, geven de economie een extra slinger. Die extra groei levert de schatkist volgens het CPB nog dit jaar een uitgavenmeevaller op van f 1,5 mrd.

De aandrang om dat geld ook nog uit te geven zal bij minister Zalm waarschijnlijk niet erg groot zijn. Allereerst omdat het risico bestaat dat de overheid de economie over de kling jaagt. Met een groei van 4,5% in 2000 en 4% in 2001 brandt het vuur al hard genoeg. Volgend jaar staat er bovendien een belastingherziening op stapel.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl