Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 26 Juni 2007 Provincie betreurt uitspraak kustbus

De rechter is van oordeel dat de kustbus Den Helder-Petten tot het alleenrecht van Connexxion behoort. Dit betekent dat de kustbus, die vanaf 23 juni door touringcarbedrijf Rasch zou worden geėxploiteerd, door Connexion gereden zal worden.

De rechter heeft op vrijdag 22 juni uitspraak gedaan in een kort geding dat is aangespannen door Connexxion tegen de provincie Noord-Holland over de kustbus Den Helder-Petten. De provincie had touringcarbedrijf Rasch ontheffing verleend om deze kustbus te exploiteren. Connexxion, die het openbaar vervoer verzorgt in Noord-Holland Noord, heeft hiertegen bezwaar gemaakt, omdat Connexxion vindt dat zij hierdoor wordt geschaad.

De provincie heeft geprobeerd aan te tonen dat de kustbus niet lijkt op het reguliere openbaar vervoer. De bus stopt bij campings en strandopgangen waar de reguliere bus niet stopt. De kustbus geeft een rechtstreekse verbinding met het strand terwijl op de reguliere bus moet worden overgestapt. De reizigers die gebruik maken van de kustbus, zijn geen reguliere busreizigers. Dit heeft de rechter echter niet overtuigd.

Bevordering bereikbaarheid kust

In 2005 hebben provincie Noord-Holland en een aantal gemeenten in Noord-Holland Noord de handen ineen geslagen om de bereikbaarheid van de kust te bevorderen. Zij hebben hiervoor een fonds in het leven geroepen waaruit allerlei maatregelen worden betaald. Een van deze maatregelen is de kustbus die van 23 juni tot 9 september ieder dag rijdt langs de kust tussen Den Helder en Petten.

Deze kustbus wordt georganiseerd door een stichting bestaande uit locale ondernemers die hiervoor speciaal in het leven is geroepen en het gebruik van de kustbus op allerlei manieren stimuleren. De Stichting ontvangt hiervoor een startsubsidie vanuit het fonds Bereikbaarheid Kust. De Stichting heeft vervolgens het vervoer gegund aan Rasch die het vervoer het goedkoopste heeft aangeboden.

Alleenrecht openbaar vervoer

In principe heeft Connexxion het alleenrecht om openbaar vervoer in Noord-Holland Noord uit te voeren, maar de Wet personenvervoer 2000 biedt de mogelijkheid om hiervan af te wijken. Als het betreffende vervoer belangrijk verschilt van het openbaar vervoer wat door Connexxion wordt verricht, kan de provincie ontheffing verlenen aan een andere vervoerder. In het kort geding ging het om de vraag in hoeverre de kustbus gelijkenis vertoont met de reguliere buslijnen van Connexxion en er daarmee concurreert.

Vervolg

Deze uitspraak is van belang omdat het feitelijk gaat om de interpretatie en toepassing van artikel 29 van de Wet personenvervoer 2000. Door deze uitspraak moeten de mogelijkheden voor nieuwe initiatieven op het gebied van openbaar vervoer zeer beperkt worden geacht. De provincie betreurt dit zeer en beraadt zich op de verdere aanpak van de zaak. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variƫrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl