Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 03 maart 2014 Stem op de Hydrochip voor de Vernufteling!

HHNK logoBron: HHNK - Hydrochip, de innovatieve monitoringmethodiek waarbij met DNA-analyse snel en goed de ecologische waterkwaliteit wordt gemeten, is genomineerd voor de Vernufteling. Deze prijs wordt uitgereikt op 19 maart 2014, de Dag van de Ingenieur.

De Vernufteling is een initiatief van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, branche-vereniging NLingenieurs en de bladen De Ingenieur en het Technisch Weekblad. De Hydrochip (een project van HHNK, TNO, Vitens, Waternet en de STOWA) werd samen met negen andere projecten geselecteerd uit 41 inzendingen.

Het zou leuk zijn als dit project, dat wordt gesubsidieerd door de EU, de Vernufteling zou winnen. Vorig jaar eindigde dit project als tweede bij de Waterinnovatieprijs. Daarom vragen we iedereen te stemmen op de Hydrochip op de volgende website: www.dagvandeingenieur.nl/vernufteling/publieksverkiezing-2014

Werking van de Hydrochip

De Hydrochip is een DNA-chip waarmee de soorten-rijkdom van micro-organismen in oppervlaktewater, zoals algen en kiezelwieren, gemeten kan worden. Dankzij de chip kunnen momenteel tot wel 200 monsters tegelijkertijd binnen een halve dag gecontroleerd worden, terwijl nu elk watermonster afzonderlijk ongeveer een halve dag in beslag neemt.

Aan de hand van de aanwezigheid of afwezigheid van bepaalde algen is te bepalen wat de waterkwaliteit is. De algen werken in die zin als een soort thermometer van de waterkwaliteit. Door de Hydrochip in te zetten kunnen waterschappen veel eerder ingrijpen in de ecologische balans van het oppervlaktewater. De chip scheelt dan ook veel tijd en daardoor kunnen de waterschappen mogelijk tienduizenden euro's per jaar besparen.

De Hydrochip voldoet aan de beheersvereisten van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Zwemwaterrichtlijn en kan helpen bij de inspanningen van de waterschappen om de kwaliteit van het oppervlaktewater sterk te verbeteren. De chip wordt dan ook wel de 'oppervlaktewaterchip' genoemd.

Betere levensomstandigheden voor waterdieren en waterplanten

Frank Schuren, senior onderzoeker van TNO is blij met de aandacht: "De oppervlakte-waterchip heeft enorme potentie. Waterschappen kunnen veel eerder ingrijpen in de kwaliteit van het water, wat uiteindelijk kan leiden tot betere levensomstandigheden voor bijvoorbeeld de Grote modderkruiper, de Gestreepte waterroofkever en de Groene glazenmaker. Deze zeldzame vis, waterkever en libelle zijn ernstig bedreigd en erg afhankelijk van een goede waterkwaliteit.

Terugkeer van deze beestjes zou echt fantastisch zijn. Ook kan de chip helpen bij het waarschuwen voor giftige blauwalgen die elk jaar weer tot vervelende situaties kunnen leiden. Boeren, vissers, recreanten, drinkwaterbedrijven en waterschappen kunnen allemaal baat hebben bij deze chip!"

De innovatie komt mede tot stand dankzij een subsidie van EU Life+, het financierings-instrument van de EU ter bevordering van het milieu. Het project en de verdere ontwikkeling van de Hydrochip duren nog tot 2016.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl