Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 28 maart 2012 Proef: Extra voedsel op strandhoofden Callantsoog - Aandacht voor natuur bij Zwakke Schakels

Hoe kunnen we meer mosselen aan basaltblokken laten hechten en daarmee extra voedsel creëren voor vogels zoals steltlopers? Dat onderzoekt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de komende maanden op de strandhoofden ten noorden van Callantsoog. Het onderzoek wordt verricht om bij de versterking van de Noord-Hollandse Noordzeekust met zand zorgvuldig met de natuur om te gaan.

De proef wordt op vier strandhoofden uitgevoerd, op strandhoofden ten noorden van Callantsoog en op strandhoofden bij de Hondsbossche en Pettemer Zeewering.

Hij vindt plaats op in totaal acht vlakken van vijftig bij vijftig centimeter.

De vlakken worden eerst allemaal schoongemaakt met een hogedrukreiniger of staalborstels. Vervolgens krijgen ze een verschillende behandeling: sommige krijgen een ruwer reliëf en wat kuiltjes terwijl andere 'glad' blijven, sommige krijgen een (tijdelijke) extra bescherming tegen vogels in de vorm van een raster en andere niet. De proef start eind maart en loopt tot oktober. Drie keer wordt er gekeken hoeveel mosselen er aan de basaltblokken zitten. Zo wordt precies duidelijk op welke soort steen de mosselen het beste aanhechten.

Het onderzoek maakt inzichtelijk of en hoe het mogelijk is meer mosselen aan te laten hechten aan de bestaande strandhoofden in Callantsoog. Deze kunnen dan dienen als extra voedsel voor steltlopers en scholeksters. Extra voedsel dat nodig is, omdat de strandhoofden voor de Hondsbossche en Pettemer Zeewering en dus de mosselen bij de versterking van de Noordzeekust met zand worden bedekt.

Nieuwe natuur

Het zand dat er straks voor zorgt dat we hier veilig in Noord-Holland kunnen blijven wonen en werken, kan ook kansen creëren voor nieuwe natuur. Vóór de zeewering kunnen op verschillende plekken nieuwe jonge duinen en stuif- en paraboolduinen ontstaan. Deze vormen dan een verbinding tussen de duinen bij Camperduin en de Pettemerduinen ten noorden van Petten, die nu nog van elkaar gescheiden zijn door de ruim zes km lange zeewering. Dankzij deze verbinding kunnen planten en dieren zich gemakkelijker verplaatsen tussen noord en zuid en krijgen ze een groter leefgebied. Ook het strandgebied wordt groter; daarvan profiteren verschillende vogelsoorten, zoals de drieteenstrandloper. In overleg met natuurorganisaties wordt bekeken hoe de meeste meerwaarde voor natuur in het gebied kan worden gecreëerd.

Veilig en mooier

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Rijkswaterstaat en Provincie Noord-Holland maken de Hondsbossche en Pettemer Zeewering en de duinen tussen Camperduin en Callantsoog weer sterk, veilig en mooier. Na een zorgvuldig proces met provincie, gemeenten, en een adviesgroep met vertegenwoordigers uit de omgeving is bij het Rijk een voorkeur voor een versterking met zand aangegeven. (Bron: Kust op Kracht)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl