Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 23 april 2010 Water als duurzame energiebron, investeren in Tidal Testing Centre

Door gebruik te maken van zeestroming, kan duurzame energie worden opgewekt

Om te onderzoeken hoe deze getijstroomenergie het beste kan worden ingezet, investeren de provincie Noord-Holland, het Rijk en Europa in totaal ruim € 3,2 miljoen in een project van het Tidal Testing Centre. Met dit geld kunnen diverse onderzoeken en proeven gedaan worden op het gebied van offshore getijstroomenergie.

De provincie wil de ontwikkeling van duurzame energie en innovatie op dit gebied stimuleren. Dit doet zij ondermeer door het ondersteunen van bedrijven en kennisinstellingen die bezig zijn met ontwikkeling van veelbelovende duurzame energietechnieken. Het stimuleren van getijstroomenergie past bij de CO2 reductiedoelstelling van de provincie en het streven minder afhankelijk te zijn van fossiele energiebronnen. Bovendien zorgt dit onderzoek voor een economische impuls voor de regio door duurzame ontwikkeling.

Getijstroomenergie

Door getijstroomturbines in stromend open water te plaatsen, kan duurzame energie opgewekt worden. Deze "windmolens onder water" worden op zee aan drijvende of vaste frames verankerd. Met de bijdrage van provincie, Rijk en EU wil het Tidal Testing Centre in samenwerking met industrie (Tocardo International, Bluewater Energy Services) en onderzoeksinstellingen (NIOZ, ECN, WMC, Marin, Deltares) onderzoek doen naar 'offshore' centrales in open zeegebieden. Ook de impact van getijstroom op het milieu en efficiënte installatie en onderhoud van de turbines worden onderzocht. Het samenwerkingsverband wil met dit project haar internationale positie in de getijstroomenergiemarkt fors versterken en duurzame werkgelegenheid realiseren.

Doordat Noord-Holland omringd wordt door water, maakt dit de provincie een passende plek om onderzoek te doen naar getijstroomenergie. De onderzoeken vinden onder andere plaats in de kop van Noord-Holland bij Den Oever en in het Marsdiep bij Texel. Het Tidal Testing Centre sluit ook aan bij de plannen voor de  toekomst van de Afsluitdijk, die een proeftuin wordt voor nieuwe vormen van duurzame energie.

Europese kansen voor West

Ruim € 1,7 miljoen is afkomstig uit Brussel vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Met het programma Kansen voor West, willen verschillende partijen in de Randstad de internationale concurrentiekracht versterken door onder andere in te zetten op een duurzame economische ontwikkeling van de regio. Door dit soort hoogwaardige projecten te faciliteren wordt er invulling gegeven aan deze ambitie.

Zie voor meer informatie www.tidaltesting.nl/kvw (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl