Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 26 April 2005 Waterbreed - Waterplan voor Den Helder

Den Helder is onlosmakelijk verbonden met water. Zee, een haven, kanalen, duinrellen, poldersloten en grachten: Den Helder heeft het allemaal! In Den Helder ís niet alleen veel water aanwezig, men vindt het ook hét kenmerk van de stad. In een Poll op deze website stond de vraag 'Wat vindt u het meest kenmerkend voor Den Helder?'. Meer dan 60% van de ruim 1600 bezoekers die deze vraag beantwoordde, vindt dat dat water is.

Een Waterplan voor Den Helder

Hoe stroomt al het water door Den Helder? Wat zijn de knelpunten? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat door Den Helder voldoende schoon water stroomt? Hoe kunnen we de inwoners en bezoekers van Den Helder nog meer laten genieten van al dat water? Om deze vragen te beantwoorden heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier samen met de gemeente het watersysteem van Den Helder integraal bekeken. Samen met een klankbordgroep waarin vertegenwoordigers zitten van belangengroepen zoals agrariërs, recreatie- en natuurorganisaties is een rapport opgesteld: 'Waterbreed: Waterplan voor Den Helder'. Dat rapport is nu in concept klaar.

Maatregelen voor de verschillende watersystemen

In 'Waterbreed: Waterplan voor Den Helder' staan veel maatregelen om te komen tot een veilig, ecologisch watersysteem met een hoge belevingswaarde. In de gemeente zijn vijf watersystemen:

Door de aanleg van de fiets- en kanoroute worden de watersystemen van Julianadorp, Nieuw Den Helder, De Schooten, Huisduinen en de duinen en binnenduinrand letterlijk één systeem. Voor elk van de vijf watersytemen staan allerlei maatregelen in het Waterplan. Om u een idee te geven welke dat zijn, vindt u hieronder een opsomming van een aantal maatregelen:

Stad binnen de Linie:

Hier wordt gebaggerd om de kwaliteit van het water te verbeteren. Ook worden riooloverstorten gesaneerd. Waar dat mogelijk is, wordt regenwater direct op het oppervlaktewater geloosd.

Nieuw Den Helder, De Schooten en Huisduinen

Hier worden natuur- en kindvriendelijke oevers aangelegd. In het water van de Stelling van Den Helder kunt u straks kanoën.

Julianadorp

In Julianadorp wordt de waterkwaliteit verbeterd door de aanleg van zogeheten helofytenfilters. Dit zijn planten (helofyten) zoals riet, biezen en lislodde die een reinigende werking hebben en zo het water op een natuurlijke manier zuiveren.

Polder het Koegras

Dit watersysteem wordt losgekoppeld van het stedelijk gebied. Het loskoppelen heeft geen gevolgen voor de waterhuishouding van de polder. Door het inlaten van boezemwater vanuit het Noordhollands Kanaal is de watervoorziening gegarandeerd.

Duinen en binnenduinrand

Dit gebied wordt losgekoppeld van het agrarisch gebied, waardoor de waterkwaliteit verbetert. Het vele zoete kwelwater dat in de winter ontstaat, wordt opgevangen in de kanoroute.

Door de maatregelen die in 'Waterbreed' staan uit te voeren, verbetert de kwaliteit van het watersysteem. Hierdoor ontstaan ontwikkelingsmogelijkheden voor natuur en recreatie. Daarnaast krijgt de natuur meer kansen door de aanleg van natuurvriendelijke oevers en visoverlevingsplaatsen. De recreatie op en aan het water neemt toe door de aanleg van vaarroutes, aanlegsteigers en vissteigers. Het gevolg is dat het stadsbeeld verlevendigt en de belevingswaarde van water toeneemt.

Oplossingen voor bestaande problemen

De kwaliteit van al het water in Den Helder varieert van helder duinwater tot troebel slootwater. In het grootste deel van het watersysteem is de kwaliteit van het water onvoldoende. Dit heeft diverse oorzaken. Zo wordt een groot deel van de waterkwaliteit bepaald door water dat komt uit het Noordhollands Kanaal en Polder het Koegras. Ook wordt schoon duinwater aan de voet van de duinen vermengd met polderwater, dat belast is met stoffen uit onder andere de landbouw. Met dit water worden vervolgens weer de stedelijke wateren doorgespoeld. Maar het komt ook door (verontreinigde) bagger en overstorten vanuit de riolering.

Oplossingen

Hoe kunnen deze problemen nu opgelost worden? In Waterbreed staan allerlei maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Hierbij zijn we niet over een nacht ijs gegaan. Er is een uitgebreide analyse gemaakt van het watersysteem. Vervolgens zijn de kansen en knelpunten verzameld en goed onderzocht. De oplossingen die in het plan staan, zijn tot stand gekomen na inspraak vanuit een klankbordgroep.

De belangrijkste oplossing is het scheiden van de verschillende watersystemen. Zo wordt het systeem van de duinen en binnenduinrand losgekoppeld van Polder het Koegras. Want het is natuurlijk zonde om het schone duinwater te vermengen met polderwater! Daarom wordt in het Waterplan voorgesteld het watersysteem van de duinen en binnenduinrand te scheiden van het agrarisch gebied. Het water uit de duinen en binnenduinrand wordt vervolgens opgevangen in de fiets- en kanoroute, die op dit moment wordt aangelegd en de gebieden Nieuw Den Helder, Huisduinen, De Schooten en Julianadorp met elkaar gaat verbinden. Deze wijken worden straks dus doorgespoeld met schoon duinwater!

Ook het watersysteem van Stad binnen de Linie wordt losgekoppeld van de andere watersystemen. Hier wordt het water bepaald door de invloed van brakke kwel en zout water dat via de zeesluizen binnendringt. Andere belangrijke oplossingen zijn het vasthouden van schoon regenwater, het verwijderen van bagger en saneren van riooloverstorten. Ook staan er maatregelen in het Waterplan die het recreatieve gebruik of de natuurwaarde vergroten.

Kosten

Wat kosten alle maatregelen die in het Waterplan staan nu eigenlijk? En wie gaat het betalen? De totale kosten zijn ongeveer € 9 miljoen. Hiervan betaalt de gemeente circa € 5 miljoen en het hoogheemraadschap de rest.

Wanneer uitvoeren?

Het mag duidelijk zijn dat niet alles uit het Waterplan in één keer uitgevoerd kan worden. Dit jaar worden verschillende werken voorbereid en wordt een begin gemaakt met de uitvoering van een aantal werken. Het scheiden van de watersystemen staat gepland tussen 2008 en 2012. De doorlooptijd van 'Waterbreed' is tot en met 2014.

Reageren op de plannen? Dat kan!

'Waterbreed: Waterplan voor Den Helder' is in concept klaar. Vanaf 18 april ligt het plan drie weken voor iedereen ter inzage. U kunt het Waterplan inzien bij de Klantenservice in het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20 op maandag, dinsdag en vrijdag van 08.00 tot 14.00 uur, op woensdag van 08.00 tot 15.30 uur en op donderdag van 08.00 tot 19.30 uur. Uw zienswijze op het Waterplan kunt u gedurende de inzagetermijn schriftelijk opsturen naar het college van burgemeester en wethouders van Den Helder, Postbus 36, 1780 AA Den Helder. Het Waterplan ligt ook bij het hoogheemraadschap ter inzage. Voor het adres en openingstijden verwijzen wij u naar de advertentie van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier elders in deze krant.

Nadat het plan ter inzage heeft gelegen, worden de ontvangen zienswijzen gebundeld in een inspraakverslag. Vervolgens beslissen de besturen van het hoogheemraadschap en de gemeente over het Waterplan. Het inspraakverslag, de reactie op het inspraakverslag en het besluit van de besturen worden toegezonden aan degenen die een zienswijze hebben ingediend.

Internet en folder

Op deze website en het hoogheemraadschap www.hhnk.nl, vindt u meer informatie over het Waterplan. U kunt het conceptplan hier downloaden. Ook is er een folder beschikbaar van het Waterplan. Deze kunt u eveneens downloaden via de internetsites, en is verkrijgbaar bij het Centraal Informatiepunt in het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl