Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 01 Juli 2004 Marktkansen voor vis en duurzaamheid

Op 30 juni heeft een delegatie van de vismarkt, bestaande uit de heren Pim Visser, Arie de Visser sr., Nils Luyt en mevrouw Siegrid Holtjer, de bijeenkomst "Marktkansen voor vis en duurzaamheid" bezocht in diergaarde Blijdorp te Rotterdam. Deze werd georganiseerd door stichting "De Noordzee".

Aanleiding voor deze bijeenkomst is de recente uitgave van: "De Goede Visgids".

Het was een leerzame dag voor de aanwezigen. En de bereidheid om mee te denken en te praten vanuit de vissector is groot. Men is echter wel van mening dat het lijstje behorende bij de visgids positiever opgesteld had kunnen worden.

In het interview met de heren Pim Visser en Nils Luyt door voormalig staatsecretaris van LNV (visserij), mevrouw Geke Faber bleek echter wel dat onze voormalig staatsecretaris onvoldoende op de hoogte was van de vlootstructuur van de Wieringer vloot die met kleine schepen een gemengde visserij uitoefend.

Er is dus nog veel werk te verzetten om duidelijk te maken in Den Haag en Brussel dat er op Wieringen een heel ander soort visserij wordt beoefend. De kleinschalige, gemengde visserij wordt op dit moment nog steeds ondergewaardeerd.

Christien Absil van stichting de Noordzee gaf als aanvulling op de vragen van mevrouw Faber aan dat er als aanvulling op "De Goede Visgids" een flyer uitgebracht is waarop uitgelegd is waarom de "rode vissoorten" niet van toepassing zijn op de Wieringer visserij.

Onderstaand de tekst van de flyer

Wat is Goede Vis??

Volgens de Goede Visgids is dat vis die groen of eventueel oranje scoort. Dat is de die gekweekt of gevangen is zonder al te veel nadelige effecten op het milieu en het visbestand.

En wat is het geval? De zo typisch Nederlandse vissen: tong, schol en kabeljauw scoren rood! Is dat dan geen "goede vis"? Volgens de scoringsmethode van de Goede Visgids is zijn deze vissen gevangen met de boomkor, in ieder geval op dit moment niet "goed".

Maar, de scoringsmethode kan geen onderscheid maken tussen grote of kleine kotters. Omdat de "betere" vis bij de vishandelaar niet meer terug te vinden is. Vis die gevangen is door de vissers van Wieringen scoort beter dan rood: Wieringer vissers vissen voorzichtig en met beleid. Met kleine kotters, en gericht op soorten die op dat moment goed gedijen. Daarmee houden ze rekening met de natuur en de visbestanden en dus houden ze rekening met de toekomst.

Dit type visserij wordt ondersteund door Stichting De Noordzee. Daarom staan wij volledig achter de Verse Vismarkt. Het biedt perspectief voor de vissers EN voor de consument. De consument kan hier "goede vis" kiezen omdat de herkomst duidelijk is. De visser kan kiezen voor groenere vangstmethoden omdat hij daar erkenning voor krijgt.

Op de Verse vismarkt zijn vanwege het diverse aanbod juist veel soorten te vinden die goed scoren in de visgids: langoustines, Hollandse garnalen, makreel, haring, poon, schar, sprot,...

Stichting De Noordzee / North Sea Foundation, Drieharingenstraat 25, 3511 BH Utrecht, The Netherlands, Tel 030 2340016, fax 030 2302830, E-mail: goedevis@noordzee.nl

Naschrift vismarkt: haring is niet verkrijgbaar op de vismarkt omdat er geen haringvissers meer actief zijn binnen Wieringer vissersvloot. (Bron: Vismarkt Wieringen)

De Verse Vismarkt Wieringen wordt dit jaar mogelijk gemaakt door financiering van de provincie Noord Holland, projectbureau Leader+, regionaal economisch stimuleringsprogramma Kop & Munt, en de gemeente Wieringen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl