Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 09 Februari 2004 Provincies willen vaart zetten achter EHS

De provincies Noord- en Zuid-Holland willen de aanleg van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) de komende jaren een extra impuls geven. In beide gebieden zijn vorig jaar, ondanks een aankoopstop van LNV, de aankoopdoelstellingen gehaald.

In Noord-Holland werd voorheen zo'n 200 ha per jaar aangekocht en worden dat er 400. In Zuid-Holland gaat het jaarlijks om circa 750 ha terwijl vorig jaar zelfs 800 ha werd aangekocht.

De provincies kennen bij hun verhoogde ambitieniveau een grotere rol toe aan particulier beheer dan voorheen. In Noord-Holland krijgen beheersovereenkomsten met agrariers zelfs voorrang boven aankoop. Zuid-Holland wil rond de veertig procent van de nog aan te kopen gebieden in particulier (lees agrarisch) beheer gaan uitgeven. De WLTO beraadt zich momenteel over de juiste aanpak. "We moeten voorkomen dat er zo afbreuk wordt gedaan aan het perspectief van de huidige bedrijven en eerst goed kijken welke gebieden hiervoor het meest geschikt zijn", reageert WLTO-bestuurder Foppe Haanstra voorzichtig.

In totaal heeft Noord-Holland de komende tijd een bedrag van 16 miljoen euro per jaar klaar liggen voor grondaankoop, naast een bedrag van 2,5 miljoen voor stimulering van particulier natuurbeheer. Zuid-Holland heeft vorig jaar 15 miljoen euro uitgegeven aan financiering van natuuraankoop en verwacht dit jaar ongeveer eenzelfde bedrag te besteden.

Bestuurder Haanstra merkt dat bij zowel de overheid als bij de leden in bepaalde delen van het WLTO-gebied de geesten rijp worden voor structurele vormen van particulier natuurbeheer. ãWe hebben zelf heel lang gezegd dat het ambitieniveau van de overheid met de EHS te hoog lag. Er werd wel grond onttrokken of daartoe aangewezen, maar er werd verder weinig mee gedaan. Terwijl de boeren zelf juist behoefte hebben aan meer grond, omdat ze willen uitbreiden of extensiveren. Intussen jaagt de overheid met hun aankopen de grondprijs omhoog."

Moeilijk verhaal

Sinds de pot voor grondaankopen vorig jaar ineens leeg bleek is er op beleidsniveau iets aan het veranderen, merkt Haanstra. "Het rijk wil nu 40 procent van de EHS in particulier beheer geven. Dat is voor sommige regio's wellicht een oplossing, voor andere juist weer niet. Die zitten helemaal niet te wachten op dit soort ontwikkelingen." Maar Haanstra verwacht dat de overheid de vraag wel op het bordje van de landbouworganisaties gaat leggen welke boeren in het particulier natuurbeheer willen stappen. "Of je hier aan moet voldoen is voor veel leden en ook voor ons bestuurders toch nog een moeilijk verhaal. Dat zullen we als sector daarom heel goed moeten afwegen."

Volgens Haanstra moet eerst nauwgezet worden onderzocht welke regio's particulier beheer van de EHS-gronden het beste kunnen oppakken en op welke basis. "Naast technisch onderzoek moeten we vooral goed luisteren naar wat de leden zelf willen."

Haanstra zegt in ieder geval een fout uit het verleden te willen voorkomen: landbouworganisaties die zelf veel geld in de opzet van een natuurbeheerorganisatie stoppen waar uiteindelijk weinig gewin uitkomt. "Dat is ook niet onze core business. Als de overheid ons vraagt te helpen bij het ondrzoek naar het invullen van een maatschappelijke behoefte dan willen we dat best ondersteunen, maar de overheid moet dan ook zelf bijdragen." (Bron: WLTO)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl