Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 18 November 2002 Derde en laatste discussieronde waterbeheer Noorderkwartier

De stuurgroep WB 21 Noorderkwartier organiseert op 20, 21 en 27 november opnieuw regionale discussieavonden over het toekomstig waterbeheer. Deze keer staat de "concept deelstroomgebiedsvisie Noorderkwartier" centraal; een nieuwe visie op waterbeheer die anticipeert op gevolgen van o.a. klimaatsverandering en zeespiegelstijging. Al in eerdere discussierondes spraken deelnemers zich uit over de uitgangspunten en wenselijke maatregelen voor het nieuwe waterbeheer. Deze opmerkingen zijn verwerkt in het conceptrapport. Nu, in de derde ronde, kunnen deelnemers zich uitspreken over het voorgestelde nieuwe beleid. De voorzitter van de Stuurgroep, gedeputeerde Ada Wildekamp, nodigt iedereen uit deze watertafels bij te wonen.

De stuurgroep WB 21 Noorderkwartier organiseert 20 november in Heerhugowaard, 21 november in Purmerend en 27 november in Bovenkarspel regionale discussieavonden over het toekomstig waterbeheer. Deze keer staat de "concept deelstroomgebiedsvisie Noorderkwartier" centraal; een nieuwe visie op waterbeheer die anticipeert op gevolgen van o.a. klimaatsverandering en zeespiegelstijging. Al in eerdere discussierondes spraken deelnemers zich uit over de uitgangspunten en wenselijke maatregelen voor het nieuwe waterbeheer. Deze opmerkingen zijn verwerkt in het conceptrapport. Nu, in de derde ronde, kunnen deelnemers zich uitspreken over het voorgestelde nieuwe beleid. De voorzitter van de Stuurgroep, gedeputeerde Ada Wildekamp, nodigt iedereen uit deze watertafels bij te wonen. Alle avonden duren van 19.30 tot 22.00 uur.

WB 21 staat voor nieuw waterbeleid en –beheer in de 21e eeuw. Het klimaat verandert: het gaat o.a. vaker en heftiger regenen. De voorbodes voor die klimaatverandering kondigen zich nu al aan. Zo ontstonden er in Noord-Holland eind augustus plaatselijk grote problemen in Weesp, Diemen en Uithoorn door onverwacht heftige stortbuien. Aan de andere kant zijn er ook vaker droge perioden te verwachten waaronder met name landbouw en natuur lijden. En: de zee stijgt naar verwachting 20 tot 90 cm in 2100. Gelijktijdig daalt in ons land de bodem: gemiddeld 3 cm per eeuw, in veenweidegebieden zelfs tot maximaal 1 meter. Hierdoor kunnen we ons overtollige regenwater steeds moeilijker afvoeren naar zee, Marker- en IJsselmeer. Deze ontwikkelingen worden zeker een probleem voor Noord-Holland. Onze laaggelegen provincie is grotendeels een diepe badkuip omringd door stijgend water.

De ontwikkelingen dwingen ons tot een ander waterbeheer. We lossen de problemen onvoldoende op, wanneer we alleen extra gemalen plaatsen. Er is ook ruimte nodig om het vele (hemel)water op te vangen. Provincies, gemeenten, waterschappen en het rijk werken samen om dit nieuwe waterbeleid op de rails te zetten, landelijk en regionaal. Doel daarvan is ook in de toekomst ons land blijvend te beschermen tegen mogelijk wateroverlast en -tekort. Andere belangrijke aandachtsvelden zijn het grondwater, verzilting en waterkwaliteit.

Deelstroomgebiedsvisie Noorderkwartier

De provincie Noord-Holland en de waterschappen boven het Noordzeekanaal werken nu aan de deelstroomgebiedsvisie Noorderkwartier. Op dit moment kunnen de waterschappen de meeste wateroverlast nog voorkomen, maar om het waterbeheer ook in de (nabije) toekomst veilig en schoon te houden en de overlast te beperken, zijn nieuwe maatregelen nodig. De Stuurgroep WB 21 Noorderkwartier heeft berekend welke maatregelen er getroffen moeten worden als het klimaat verandert volgens het zogenaamde 'middenscenario'. Dit scenario gaat uit van een temperatuurstijging van 1° C, een regentoename van 3% per jaar waarvan 10% meer piekbuien en zeespiegelstijging van 25 cm.

In september presenteerde de stuurgroep alle mogelijke maatregelen. Daarover is uitgebreid gediscussieerd met bewoners, agrariërs, natuurbeschermers en ambtenaren en bestuurders van overheden. Tijdens de tweede discussieronde bleek dat de meeste deelnemers erkennen dat er iets moet gebeuren om de waterproblemen op te lossen. Sterker nog, veel deelnemers wilden extra maatregelen. De meeste deelnemers gaven de voorkeur aan een brede combinatie van maatregelen, variërend van het vergroten van de gemaalcapaciteit tot het aanleggen van extra open water. Over het aanleggen van piekbergingslocaties was men minder enthousiast. Een piekbergingsgebied komt tijdens een piekbui onder water te staan en wordt daarna weer leeggemalen. De meeste deelnemers wilden de 'pijn' liever verdelen over het gehele gebied. Als een piekbergingslocatie toch nodig is, willen zij de piekbergingslocatie ook voor andere functies gebruiken(meervoudig ruimtegebruik). De discussieresultaten zijn verwerkt in de concept-deelstroomgebiedsvisie Noorderkwartier. De Stuurgroep WB 21 Noorderkwartier hoort graag opnieuw de mening van bewoners over het nieuwe rapport.

Drie regionale watertafels

Per watertafel wordt aandacht besteed aan specifieke regionale knelpunten en oplossingen. Er zijn drie regionale regiobijeenkomsten. Alle avonden starten om 19.30 uur met een korte inleiding van gedeputeerde Ada Wildekamp, voorzitter van de Stuurgroep WB 21 Noorderkwartier. Daarna presenteert Michiel Schreijer, projectleider deelstroomgebiedsvisie Noorderkwartier, de voorgestelde maatregelen en keuzes per regio. Vervolgens kunnen de deelnemers, discussiëren over de voorstellen.

Informatie en aanmelding

Meer informatie staat op de website van www.hhnk.nl/projecten/wb21. Iedereen is van harte welkom. Wel s.v.p vooraf aanmelden via de website, e-mail post.wb21@hhnk.nl of tel. (0299) 39 17 01. Wie zich bijtijds aanmeldt krijgt vooraf het rapport concept-deelstroomgebiedsvisie Noorderkwartier toegestuurd.

Inlichtingen: Programmabureau WB 21 Noorderkwartier: Edith Velema, tel. (0299) 39 17 02 (Bron: Prov. NH)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl