Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 02 October 2002 Energiegebruik en milieudruk zijn toegenomen

Rapport ‘Milieukwaliteit in Noord-Holland 2002’

Het energiegebruik en de milieudruk op water, bodem en lucht in Noord-Holland zijn door de sterke economische groei (tot zomer 2001) toegenomen. Door gerichte inspanningen van provincie en andere overheden, bedrijfsleven en organisaties is de luchtkwaliteit plaatselijk licht verbeterd. Globaal gezien voldoet deze aan de wettelijke grenswaarden: toch blijft de luchtkwaliteit in stedelijk gebied een bron van zorg, vooral langs drukke wegen. De milieudruk gaat steeds meer gepaard met ‘ruimtedruk’ die de leefomgeving van mens, dier en plant aantast.

Dit wordt vooral veroorzaakt door de toegenomen verkeersdrukte en bebouwing, aantasting van landschappelijke waarden en versnippering van de leefomgeving van dieren en planten. Uit onderzoek blijkt dat Noord-Hollanders belangstelling blijven houden voor het milieu.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen van het provinciale rapport ‘Milieukwaliteit in Noord-Holland 2002’. Het rapport biedt informatie over het milieu in onze provincie op basis van feiten, cijfers, kaarten en eerder geformuleerde doelstellingen. Het rapport geeft geen bestuurlijk oordeel over de voortgang en effecten van het provinciaal beleid. De rapportage is een hulpmiddel voor beleidsvorming, programmering en uitvoering van provinciaal beleid op het gebied van milieu, veiligheid, ruimtelijke ordening, water, verkeer en vervoer.

Een greep uit het rapport

In stedelijk gebied wordt de milieudruk voornamelijk veroorzaakt door toegenomen bedrijvigheid, verkeer en vervoer en de inwoners. In het landelijk gebied wordt deze vooral veroorzaakt door agrarische activiteiten. De waterkwaliteit blijft op veel plaatsen in Noord-Holland onder de maat, met name door teveel meststoffen en bestrijdingsmiddelen in het water. Op een behoorlijk aantal plaatsen is de waterbodem met PAK’s (teerachtige stoffen) en zware metalen verontreinigd. Een compleet overzicht ontbreekt nog. De sanering van waterbodems is gestart, o.a. in de Amstel bij Uithoorn.

De natuur staat onder druk door verdroging, verzuring, vermesting, vervuiling en versnippering van leefgebieden. Getroffen maatregelen hiertegen hadden een meetbaar effect in de natuurgebieden Naardermeer, Ankeveense- en Kortenhoefse plassen. De provincie realiseert ecologische verbindingszones om bestaande natuurgebieden met elkaar te verbinden. De aangekondigde halvering van het rijksbudget grondaankoop voor natuur wordt hierbij een fors probleem.

Veiligheid

Noord-Holland telt 17 risicovolle bedrijven waarvoor de provincie bevoegd gezag wet Milieubeheer is. Alle bedrijven voldoen aan de landelijke waarden voor het individueel risico en uitgezonderd PVS Chemicals ook aan die van het groepsrisico. De provincie heeft PVS maatregelen opgelegd om overschrijding van het groepsrisico ongedaan te maken. Het groepsrisico rond gevaarlijke transporten per spoor en over weg wordt op de meeste plaatsen niet overschreden. Een lichte uitzondering is het treinvervoer langs het spoor in Hilversum. De provincie publiceert begin volgend jaar een risicokaart over risicovolle bedrijven en transporten langs drukke wegen. De risicokaart komt dan ook op internet: www.noord-holland.nl

De luchtkwaliteit is ondanks de economische groei de afgelopen tien jaar niet veel veranderd en plaatselijk verbeterd. Zo is bijvoorbeeld de uitstoot van stoffen in de lucht verminderd. Ondanks deze verbeteringen voldoet in stedelijk gebied de luchtkwaliteit voor fijnstof en NO2 nog niet aan de normen. In het stedelijke-industriële zuiden, vooral in de IJmond, wordt stofoverlast ervaren. In 2001 is op 27 dagen matige smog gemeten. Geurklachten worden voornamelijk veroorzaakt door de industrie in de IJmond en Zaanstreek en door composteringsbedrijven. De klachten over stof en roet komen voornamlijk uit de IJmond.

Ook geluidshinder blijft een probleem, vooral door de luchtvaart, wegverkeer, autoraces en industrie, maar ook door overlast door buren. In het landelijk gebied staan de stiltegebieden onder druk. Saneringen bij industrieterreinen hebben resultaat.

De CO2-uitstoot was in 1999 circa 6 miljoen ton hoger dan in 1990, maar is vorig jaar gedaald. De provincie houdt vast aan de doelstelling t/m 2006 de uitstoot van CO2 in Noord-Holland met 2 miljoen ton te verminderen. (Bron: Prov. NH)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl