Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 14 Juni 2002 EcoMare viert halve eeuw zeehondenopvang

Vrijdag 14 juni opent EcoMare op Texel de tentoonstelling ‘focus op Phoca’. In de tentoonstelling wordt een overzicht gegeven van 50 jaar zeehondenopvang op Texel. Voor dit bijzondere jubileum is het boek ‘Zeehond en Waddenzee, van knuppelen tot knuffelen...’ geschreven door auteur Johan Bos. Dit boek wordt tijdens de opening van de tentoonstelling gepresenteerd.

Vijftig jaar geleden begon EcoMare de eerste zeehondenopvang in Europa. De laatste jaren gaat het goed met de gewone zeehond in de Waddenzee. Maar de historie van dit zeezoogdier is niet altijd rooskleurig geweest.

Tentoonstelling ‘focus op Phoca’

Deze tentoonstelling presenteert 50 jaar zeehondenopvang als een chronologisch beeldverhaal. Bij elk jaar is een opmerkelijk object gezocht dat te maken heeft met de zeehond en de opvang daarvan: een krantenartikel over een gebeurtenis in dat jaar, een foto, actieposter of bewegende beelden. De wetenschappelijke kennis over zeehonden is met de jaren enorm toegenomen. Dankzij fysiologisch en ecologisch onderzoek weet men steeds beter hoe het dier is aangepast aan het barre klimaat van de Waddenzee. De opvang van de zeehond heeft voor het onderzoek een belangrijke rol gespeeld. Observatie van de dieren in de bassins van de opvang werd mogelijk. Maar ook via sectie op de dieren die ziek in de opvang terecht waren gekomen of reeds gestorven waren, is veel informatie verzameld. Voor het publiek is de tentoonstelling van 15 juni 2002 t/m 5 januari 2003 in EcoMare te zien.

Boek ‘Zeehond en Waddenzee, van knuppelen tot knuffelen’

Welke soorten zeehonden kennen we in Nederland? Is de gewone zeehond hersteld van de gruwelijke virusuitbraak in 1988? Waarom vangen wij eigenlijk zeehonden op en is dat wel goed? Deze en andere vragen komen uitgebreid aan de orde in het rijk geïllustreerde boek ‘Zeehond en Waddenzee, van knuppelen tot knuffelen...’, dat is uitgegeven door EcoMare naar aanleiding van 50 jaar zeehondenopvang op Texel.

Hoewel ‘Zeehond en Waddenzee’ fraai is vormgegeven, blijkt het toch geen doordeweeks leesboek of sentimenteel fotofestijn te zijn. Wie het verhaal goed op zich laat inwerken zal het direct opvallen dat auteur Johan Bos de geschiedenis van de zeehond in onze regio in een brede – ecologische – context heeft geplaatst, met een accent op de schokkende en meeslepende gebeurtenissen tijdens de laatste vijftig jaar.

Zonder dat het loodzwaar wordt beschrijft hij indringend en kritisch de tragische historie van de twee zeehondensoorten die onze regio van nature rijk is. We leren dat de grijze zeehond al in de Middeleeuwen uitstierf door toedoen van de mens en dat de gewone zeehond hem in de jaren zeventig van de vorige eeuw bijna achterna ging door achtereenvolgens de jacht, de PCB-affaire en in 1988 de uitbraak van het beruchte zeehondenvirus.

Inmiddels is de grijze zeehond op natuurlijke wijze teruggekomen en de gewone zeehond heeft zich, vooral dankzij het bewustwordingsproces dat Gerrit en Annie de Haan met de eerste zeehondenopvang in Europa op gang hebben gebracht, goed hersteld. De ontroerende geschiedenis van vijftig jaar opvang, met alle kunstgrepen die tijdens de beginperiode werden toegepast om een huiler te redden, komt uitgebreid aan bod.

Het boek krijgt extra diepgang door het hoofdstuk over de biologie en ecologie van de zeehond. Een en ander is kracht bijgezet met prachtige tekeningen van Frits-Jan Maas, die onder andere de voedselketen en de evolutie van dit bijzondere roofdier tonen. De wetenschappelijke kant wordt uitvoerig, maar in begrijpelijke taal, besproken met zeehondenspecialist dr. ir. Peter Reijnders. Het boek sluit af met een blik in de toekomst en de discussie die al jaren woedt over de zeehondenopvang.

Het 96 pagina’s tellende werk, waarin meer dan tweehonderd illustraties staan, is vanwege deze brede aanpak zeer geschikt voor leerlingen van het voortgezet onderwijs die meer willen weten over ons grootste en mooiste natuurgebied: de Waddenzee.

‘Zeehond en Waddenzee’ is al met al het eerste populair-wetenschappelijke werk dat Phoca vitulina vitulina, onze gewone zeehond, uitgebreid beschrijft in zowel de opvang als zijn natuurlijke omgeving. Door het prachtige beeldmateriaal dat voorhanden was is het tevens een waardevol historisch beeldverslag geworden. (Bron: EcoMare)

‘Zeehond en Waddenzee, van knuppelen tot knuffelen...’
Uitgave: EcoMare, 2002
Prijs: EUR 15,90 (excl. verzendkosten)

Meer informatie: EcoMare, centrum voor wadden en Noordzee
Renée Smal / Henk Brugge
Ruyslaan 92
1796 AZ DE KOOG (Texel)
Tel. (0222) 31 77 41

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl