Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 29 november 2016 Gemeente Schagen plant 112 bomen

Gemeente Schagen logoBron: Gemeente Schagen - Afgelopen jaar heeft gemeente Schagen veel bomen gekapt. Nu is de tijd rijp om weer bomen terug te planten. Donderdag 24 november 2016 plantte wethouder Sigge van der Veek nabij Plevierstraat 1 de eerste van een serie bomen. Dit wass de symbolische start van het terug planten van in totaal 112 bomen. Er werden drie esdoorns (Acer rubrum 'Redpointe') geplant. Deze Amerikaanse boomsoort groeit goed in Schagen en heeft een prachtig herfstkleur. "Hier is voldoende ruimte voor de boom om te groeien. Waardoor deze straat weer een aantrekkelijk uitstraling krijgt", aldus de wethouder.

112 bomen

Het beleid van de gemeente is om alleen bomen terug te planten op locaties waar bomen tot volle wasdom kunnen komen. Met andere woorden waar de bomen de ruimte krijgen om te groeien. Het grootste gedeelte van de bomen plant de gemeente dit najaar. Dit is namelijk het meest ideale moment om bomen te planten, want de grond is nu nog relatief warm en de boom kan al voor de winter haarwortels ontwikkelen. Hierdoor hervat de boom in het voorjaar de groei sneller en heeft hij minder last van drogere periodes. Uiteindelijk zullen er her en der in de gemeente 112 nieuwe bomen staan.

Biodiversiteit vergroten

In totaal plant de gemeente meer dan 40 verschillende boomsoorten aan. Hiermee zal de verscheidenheid aan boomsoorten in Schagen toenemen. De gemeente gaat niet meer één boomsoort in een straat aanplanten, maar verschillende soorten door elkaar. Dit levert een ander straatbeeld op. De bomen in één straat variëren van groot naar klein, van breed naar smal, verschillend van groeivorm en bladkleur. Wethouder Van der Veek legt uit: "Smaken verschillen. Veel mensen vinden dit 'organische' straatbeeld aantrekkelijk. Voor anderen is het misschien wel even wennen."

Een dergelijke verscheidenheid aan boomsoorten heeft ook andere voordelen. Zo verspreiden boomziektes zich minder snel als er verschillende boomsoorten door elkaar staan. Sommige vogels, zoogdieren en insecten zijn gebonden aan specifieke boomsoorten. Andere zijn juist generalisten en maken van meerdere boomsoorten hun leef- of foerageergebied. Van der Veek: "Door meerdere soorten aan te planten nodigen we veel verschillende dieren uit om de stad samen met ons te bewonen. Een rijkdom aan natuur in de stad is een aanwinst voor de bewoners."

Daarnaast probeert de gemeente met deze variatie ook op het toekomstige weer voorbereid te zijn. Als één boomsoort te gevoelig blijkt voor het toekomstige klimaat, valt het niet zo op als deze moet worden verwijderd. "Zo kunnen we op 'meerdere paarden' wedden in ons bomenbestand en de stad voor de toekomst groen houden," concludeert wethouder Van der Veek.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl