Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 16 april 2012 Ruimtelijke plannen voor Willemsoord in Den Helder ter inzage

Willemsoord is één van de stedelijke vernieuwingsgebieden in het Uitwerkingsplan Stadshart. Willemsoord moet zich zich ontwikkellen tot een levendig, historisch stadsdeel, waar mensen elkaar ontmoeten in de sfeer van cultuur, uitgaan en nautische bedrijvigheid. Om deze ontwikkeling te faciliteren zijn ruimtelijke kaders nodig, waarin wordt vast gelegd wat wel en wat niet mogelijk is.

Die kaders zijn het afgelopen jaar - in werkgroepen van professionals en werksessies met (al dan niet professioneel) geïnteresseerden - tot stand gekomen: het stedenbouwkundig plan en het voorontwerp bestemmingsplan. Het college heeft op 3 april besloten deze plannen vrij te geven voor inspraak, zodat iedereen kennis kan nemen van de voorgenomen ontwikkelingen. Hieronder kunt u lezen wat deze plannen inhouden en regelen. U kunt de plannen inzien op de pagina met bestemmingsplannen op www.denhelder.nl.

Stedenbouwkundig plan

In het stedenbouwkundig plan staat de visie voor de ontwikkeling van het gebied opgeschreven. De routes waarover mensen zich over het terrein van de ene bestemming naar de andere begeven. De aankleding van die routes én de gebouwen die de routes markeren. Door het netwerk van routes uit te tekenen, ontstaan ruimtes die zich lenen om opnieuw bebouwing toe te staan, zogenaame ontwikkelvelden. Ook de visie op wat er in die ontwikkelvelden dan mogelijk is, staat beschreven. Zoals de nautische bedrijvigheid in het zuidelijk deel, de ontwikkeling van de jachthaven met aanvullende faciliteiten zoals short-stay, ambachtelijke bedrijvigheid en horeca en mogelijk zelfs wonen op noord.

Beeldkwaliteitplan

Onderdeel van het stedenbouwkundig plan is het beeldkwaliteitplan. Iedereen is het er over eens dat Willemsoord een uniek gebied is, waar de historie van Den Helder kan worden geproefd. De kwaliteit van de gebouwen die er nu staan, is beeldbepalend, ook in de toekomst. De spelregels voor eventueel nieuwe gebouwen, staan dus opgesteld in dit beeldkwaliteitplan. Ook voor het gebruik van de openbare ruimte zijn regels opgesteld, zodat iedere gebruiker en de beheerder van het terrein weet hoe er optimaal van de historische sfeer gebruik kan worden gemaakt.

Bestemmingsplan

Dit is de meest ingewikkelde van de drie plannen. Hierin worden namelijk keiharde juridische afspraken gemaakt over hoe de ontwikkeling van Willemsoord verder mag verlopen. Omdat we zorgvuldig met het terrein willen omgaan én de ontwikkeling van de economische haven niet willen beconcurreren is in het bestemmingsplan vastgelegd, dat alle toekomstige plannen eerst nog verder uitgewerkt worden. Voor het noordelijk deel van Willemsoord wordt zelfs voorgeschreven dat er twee stappen nodig zijn voordat er een juridisch document is vastgesteld waaraan bouwinitiatieven getoetst kunnen worden. Deze ingewikkelde constructie moet zekerheid aan de havenbedrijven bieden, die wachten op hun nieuwe bestemmingsplan (verwacht 2014), waarin de juridische zekerheden van de havenbedrijven wordt geregeld.

Werkschrift

Ontwikkelaars of investeerders staan op dit moment nog niet in de rij om aan de slag te gaan op Willemsoord. Dat kan ook niet, want er is nu geen bestemmingsplan en het terrein is gezoneerd als ´industrieterrein´. Daar willen we graag verandering in brengen. Er moet meer mogelijk worden op Willemsoord.

Vooral de herbestemming van de huidige panden kan niet op zich laten wachten. Om met de woorden van professor Asselbergs te spreken: 'behoud door ontwikkeling.' En dat is het laatste wat we willen. Er is op basis van al deze plannen uit de werkgroepen een boekje met ideeën over ontwikkelingen op Willemsoord ontstaan.

Dit 'Werkschrift' is te vinden op de website van Zeestad, www.zeestad.nl en staat vol met kansen. Dit werkschrift is een uitnodiging aan iedereen om (samen)kansen op Willemsoord te benutten en nieuwe initiatieven te ontwikkelen die bijdragen aan Willemsoord als levendig stadsdeel.

Informatieavond

Tijdens de inspraakperiode - die duurt van vrijdag 13 april tot en met donderdag 24 mei 2012 - wordt een informatieavond gehouden, waarin alle plannen nog eens worden toegelicht. Daarnaast zullen er nog twee inloopbijeenkomsten worden georganiseerd, waarin belanghebbenden en belangstellenden aanvullende vragen over de plannen kunnen stellen aan de deskundigen. Meer informatie hierover volgt binnenkort. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl