Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 08 Mei 2007 Broekhornpolder: woonwijk, jachthaven, bedrijventerrein, natuur ...

De gemeente Heerhugowaard, de provincie Noord-Holland en Bouwfonds gaan in het gebied Broekhorn iets bijzonders ontwikkelen: een woonwijk met energiezuinige woningen, een jachthaven, een bedrijventerrein, een nieuw stuk natuur en de reconstructie van het noordelijk deel van de Westerweg (N242) en de Zuidtangent.

Broekhorn

Broekhorn ligt aan de westzijde van Heerhugowaard, ingeklemd tussen de spoorlijn en het kanaal Omval-Kolhorn. Door dit gebied lopen de provinciale Westerweg (N242) en de Zuidtangent. Broekhorn leent zich voor een mix van wonen, werken en recreatie. Een belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling van het gebied is dat de verkeerscirculatie in de omgeving verbetert. Daarnaast zijn het ontwikkelen van 500 woningen in het groen (voor een groot deel in particulier opdrachtgeverschap) en gebruik van duurzame energie belangrijke uitgangspunten voor het plan. Natuur en infrastructuur worden betaald uit de opbrengsten van de woningbouw. De opbrengsten uit de ontwikkeling van de Broekhorn worden ook gebruikt voor de reconstructie van de Westerweg.

Wonen en recreeren

Er komen verschillende wooneilanden in het plan Broekhorn: eilanden met grote (tot 2000 m2) particuliere kavels waar de toekomstige eigenaren zelf hun woning op mogen bouwen. Hiervoor komen zo min mogelijk regels. Deze eilanden zullen allemaal een uniek thema krijgen; een eiland met onder andere seniorenappartementen in het gebied waar nu de boomgaard ligt. Die blijft zoveel als mogelijk in tact en een eiland met een jachthaven en woningen.

In totaal gaat het om vijfhonderd woningen.

Werken

In de strook tussen de N242 en de spoorlijn wordt een nieuw hoogwaardig kantoren/bedrijventerrein aangelegd, als afsluiting van de stadsrand van Heerhugowaard.

Verbindingen

De locatie Broekhorn ligt dicht bij het Stadshart. Dat maakt het wonen daar aantrekkelijk. Wonen in een landelijke omgeving op een steenworpafstand in het centrum van Heerhugowaard. Daarnaast is er straks een goede en een veilige ontsluiting op de verbeterde N242 die nu al tussen Heerhugowaard en Alkmaar wordt aangepakt. Hierdoor komt er een prima verbinding naar het zuiden.

Planning

De drie partijen werken hard aan de plannen voor het poldergebied. De eerste noodzakelijke stap is een partiele herziening van het streekplan door de Provincie Noord-Holland om de ontwikkelingen mogelijk te maken. Deze herziening zal voor de zomer aan Gedeputeerde Staten worden voorgelegd. Daarna zal de gemeente Heerhugowaard de procedure starten om het bestemmingsplan voor het gebied aan te passen.

In 2008 wordt volgens de planning gestart met het ‘opwaarderen’ van het kruispunt Zuidtangent-N242. Tegelijkertijd wordt in 2008 de jachthaven aangelegd en begint de bouw van het de havenwoningen en de seniorenappartementen. Ook worden in diezelfde periode de andere eilanden bouwrijp gemaakt en voorzien van een omranding van bomen. Toekomstige bewoners kunnen dan al ter plekke zien hoe het gaat worden. Dat is bijzonder aan dit project. (Bron: MeerBusiness Alkmaar en omstreken)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl