Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 02 Augustus 2006 Duurzaam bouwen op Texel

Zaterdag 13 mei heeft Stichting Duurzaam Texel in samenwerking met de VVV een fietstocht georganiseerd langs duurzame woningen op Texel. Zeven duurzaam verbouwde of gebouwde woningen konden worden bezocht: men kon binnen een kijkje nemen en een toelichting van de bewoners krijgen. Ondanks het matige weer hebben toch heel wat mensen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

Duurzaam Bouwen

Duurzaam (ver)bouwen wordt steeds interessanter, niet alleen voor bedrijven, maar zeker ook voor particulieren. Het bouwbesluit is onlangs weer een stuk strenger geworden en de energieprijzen stijgen de pan uit. Daardoor wordt het steeds aantrekkelijker om energiebesparende maatregelen te nemen bij (ver)bouw van een woonhuis.

Schoonheidssalon In de Roos

In deze salon werkt Miriam van Erkelens met natuurlijke cosmetica van dokter Hauschka. Zij gebruikt bij haar behandelingen geen grote lamp met kunstlicht omdat zij door de grote dakramen in de nok van de salon gebruik kan maken van voldoende daglicht. De salon wordt behaaglijk verwarmd door wandverwarming die schuil gaat achter een mooie leemstuc muur.

De Finse woning van de familie Kortenhoeve

Dit is een houten woning in stapelbouw (Scandinavische bouwmethode), voorzien van een houtskelet binnenmuur met een hoge isolatie- waarde. De vloer en het dak zijn eveneens zwaar geïsoleerd. In het plafond is een infrarood verwarmingssysteem opgenomen; een energiezuinig, op elektriciteit werkend systeem. Ook is er in het hele huis HR-glas aangebracht. Het hemelwater wordt opgevangen en als grijswater benut voor toiletspoeling, wasmachine, tuinsproeier etc. De woning is zongericht gebouwd en de bestaande bebossing is zoveel mogelijk gehand- haafd, hetgeen beschutting geeft tegen de westelijke en noordelijke wind. U kunt de benedenverdieping van deze woning bezichtigen. De familie zal aanwezig zijn om u rond te leiden.

Elisabethhoeve

Deze nieuw gebouwde stolpboerderij is gebouwd met oude steentjes van een andere boerderij. In de bijkeuken (met prachtige vloer) staat de warmtepomp die de temperatuur in het woongedeelte regelt. Doordat de bouwkundige schil van deze woning niet optimaal is geïsoleerd, heeft de warmtepomp in dit geval minder resultaat dan in andere situaties. Dit kan belangrijke informatie zijn voor diegenen onder u die nadenken over een warmtepomp in eigen woning. Hiervoor geldt dus ook dat niet voor alle woningen dezelfde oplossingen altijd het beste zijn.

Cupido van de familie Welboren

De woning is een duurzaam verbouwde recreatiewoning met toepassing van lage temperatuur verwarmingssysteem (LTV) door middel van een warmtepomp. Het hemelwater wordt opgevangen in een tank en gebruikt voor toiletspoeling e.d., het zogenaamde grijswatercircuit. Door middel van een helofytenfilter wordt het rioolwater gereinigd. Warm tapwater wordt verkregen door gebruik van een zonneboiler. Verder is er veel inlands lariks als balkhout gebruikt en de wanden zijn voor een deel van leemstuc voorzien (met wandverwarming). De keuken is van duurzaam bewerkt kastanjehout. De buitenkant van de woning is geschilderd met verf op basis van lijnolie.

Texelse Yurt

De ontwerper/bouwer Piet Laan vertelde het één en ander over deze Texelse Yurt. De Texelse Yurt dient als recreatiewoning, maar oorspronkelijk dient de Yurt, afkomstig uit Mongolië, als permanente woning.

De kenmerkende, functionele vorm en structuur van de al duizenden jaren oude Mongoolse Ger (Yurt) inspireerde Piet Laan tot het ontwikkelen van een moderne versie van deze woonvorm. De Yurt is helemaal aangepast aan deze tijd maar geheel opgetrokken uit duurzame, natuurlijke materialen. De Yurt bestaat uit een indrukwekkend houten geraamte met een diameter van ongeveer 8 meter en een nokhoogte van 4 meter, afgedekt met twee lagen canvas waartussen schapenwol als isolatie bevindt. Een houten vloer van Amerikaans grenen benadrukt de cirkelvorm. De ruimte wordt verwarmd door een houtgestookt kacheltje en een houtgestookt gietijzeren fornuis, dat ook het water voor de douche op temperatuur brengt. Er is een koelkast op gas en een stereo-installatie die werkt op een accu. (Bron: Nieuwsbrief Juni 2006, www.duurzaamtexel.nl)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl