Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen : 28 April 2004 Wet Voorkeursrecht Gemeenten ook op Breezandse bollengrond

Bollentelers willen niet weg

Na Wieringen en Wieringermeer heeft nu ook de gemeente Breezand het voorkeursrecht gevestigd. Dit keer gaat het om honderden hectares bollengrond. De WLTO adviseert ondernemers vooral te blijven investeren.

De telers in Breezand zouden moeten wijken voor een bedrijventerrein met een binnenhaven, een woningbouwlocatie in Kleine Sluis en een golfterrein in Wieringerwaard. De bollentelers zijn verontwaardigd over de grondblokkade. "We zijn verplicht de grond eerst aan de gemeente aan te bieden, maar willen niet weg van deze goede gronden", zegt afdelingsvoorzitter Hans Wessels van de WLTO in Julianadorp. Bovendien wordt de WVG toegepast, terwijl er nog geen bestemmingsplan is. "Dat geeft veel onzekerheid", aldus Wessels.

Het is geen toeval dat de Noordkop in korte tijd met twee grondblokkades wordt geconfronteerd. Sinds 1 februari 2004 is de WVG aangepast, waardoor gemeenten de wet gemakkelijker kunnen toepassen. "De gemeenten hebben de WVG inderdaad ontdekt", constateert Jan Miedema van de WLTO in Wieringermeer. In Wieringen en Wieringermeer is de WVG gevestigd op 3.200 hectare voor de realisatie van het Wieringerrandmeer.

Miedema verwacht dat het zo'n vaart niet zal lopen. "Het zou me niet verbazen als het bestemmingsplan gereed is, er tweederde van het WVG-gebied afvalt." Investeren Leo van Pelt van WLTO Advies adviseert ondernemers die worden geconfronteerd met de WVG gewoon te blijven investeren. "Zolang er geen bestemmingsplan ligt, is er geen sprake van dat bedrijven op slot worden gezet. Besluit je in een later stadium alsnog tot verkoop, dan moet die investering worden terugbetaald." Bovendien moet de gemeente binnen twee jaar met een concreet plan komen, anders vervalt de WVG gewoon weer.

Voor sommige bedrijven kan de wet wel problemen geven. Als een ondernemer overlijdt en het bedrijf plotseling wordt beëindigd, moet de familie de grond aan de gemeente aanbieden. De verkoopcondities zijn dan minder gunstig dan wanneer er kan worden gewacht tot er een bestemmingsplan is. Ook is het niet mogelijk grond van de buren te kopen. (Bron: WLTO)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl