Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 18 December 2003 Miljoen euro voor Stichtingen Herstelling Amsterdam en Den Helder

Op donderdag 11 december is de provincie Noord-Holland officieel gestart met de herstelwerkzaamheden op Fort Uitermeer te Weesp. Gedeputeerde Schipper gaf het goede voorbeeld en bikte samen met vertegenwoordigers van betrokken partijen de eerste stenen. Deze stenen worden hergebruikt om het fort op te knappen. Ook overhandigt Schipper een cheque van € 1.000.000 aan de Stichtingen Herstelling Amsterdam en Den Helder.

De provincie verwacht dat er meer mogelijk is op Uitermeer dan gebruik als rustpunt voor wandelaars, fietsers en watersporters. Daarom heeft de provincie aansluitend op de starthandeling een werkconferentie georganiseerd om met betrokkenen te brainstormen over welke activiteiten er op Uitermeer omgeving georganiseerd kunnen worden.

De bouwkundige staat van het torenfort en de kanonremise is zo slecht dat er dringend onderhoud nodig is. De provincie heeft € 800.000 uitgetrokken om het fort weer aantrekkelijk te maken en ook zichtbaar voor de voorbijkomende recreant.

De reparatiewerkzaamheden gebeuren op een zodanige manier dat bewoners zoals vleermuizen, watersalamanders en muurvarens zich er ook na afloop weer thuis voelen. Rond het torenfort wordt een waterpartij gegraven met aanlegsteigers voor watersporters. Het torenfort ligt nu nog verscholen voor voorbijgangers maar zal in de toekomst zichtbaar zijn vanaf de weg en het water.

Het werk wordt uitgevoerd door een aannemer samen met werkploegen van de Stichting Herstelling. Het project levert op deze manier ook een bijdrage aan de werkgelegenheid en de opleiding van jongeren.

Bij de start van de werkzaamheden op 11 december overhandigde gedeputeerde Schipper een cheque van in totaal € 1.000.000 aan vertegenwoordigers van de Stichtingen Herstelling Amsterdam en Den Helder. Van dit bedrag is € 860.000 bestemd voor de stichting Herstelling Amsterdam (die een deel van de werkzaamheden aan het fort uitvoeren) en € 140.000 voor de stichting Herstelling Den Helder. In het prestatiecontract tussen provincie en de twee stichtingen is afgesproken dat voor de komende 4 jaar ongeveer zo’n 1000 jongens aan het werk geholpen gaan worden via werk aan diverse forten.

Naast Fort Uitermeer zal er door de stichting Herstelling ook gewerkt gaan worden aan andere objecten in de provincie Noord Holland: Fort Westoever en de Oude Rijkswerf Willemsoord in Den Helder, Fort Spijkerboor in de Purmer, het kunstenaarsdorp Ruigoord in Amsterdam en boerderij De Zeeoever in Diemen.

Fort Uitermeer heeft sinds 1673 deel uitgemaakt van de oudste Nederlandse waterlinie; de "Utrechtse Waterlinie". Daarna was het onderdeel van de "Oude Hollandse Waterlinie" en weer daarna van de "Nieuwe Hollandse Waterlinie". Van 1900 tot 1922 was het fort een onderdeel van de "Stelling van Amsterdam" en tenslotte maakte het fort deel uit van het oostfront van de "Vesting Holland". De Stelling van Amsterdam is 1996 geplaatst op de "Wereld Erfgoedlijst" van de UNESCO. Het fort is een rijksmonument en vanaf 1995 eigendom van de provincie Noord-Holland. (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna