Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 29 april 2015 Meerwaarde uit Reststromen

Greenport Noord-Holland Noord logoBron: Greenportnhn.nl - Gewasresten die vrijkomen bij de teeltwisseling van o.a. paprika's en tomaten worden tegenwoordig tegen betaling opgehaald bij de teler en gecomposteerd of vergist. AgriVizier, onderdeel van GreenPort Noord-Holland Noord, bepaalt in dit cluster welke waardevolle stoffen we uit deze reststroom kunnen extraheren en/of we deze reststroom van kostenpost kunnen veranderen in een waardevolle grondstof.

Bij de teeltwisseling van tomaten, paprika's en komkommers komen groene reststromen vrij die afgevoerd worden voor compost of biomassavergisting. Deze reststromen vormen een behoorlijke kostenpost voor de ondernemers terwijl de toepassing van deze reststromen niet hoogwaardig is. Het doel van dit cluster is om de verwerking van stengels en bladafval tot meerwaarde te brengen dan de vergisting of compostering die tot nu toe gebruikelijk is. In orde van grootte gaat het bijvoorbeeld in de tomatenteelt over een afvalstroom van circa 30 ton/ha hetgeen een kostenpost is van circa €35,-- per ton. Studenten van de WUR gaven in hun rapportage "Meerwaarde uit groene reststromen, van idee naar product" aan dat oogstafval uit kassen één van de kansrijke reststromen in Noord-Holland-Noord is voor het creëren van meerwaarde.

Reststromen uit vruchtgroenteteelt vormen nu een kostenpost voor de teeltbedrijven. Ze worden voor laagwaardige toepassingen verwerkt (vergisting, compost). Hiermee wordt de potentiele waarde van de inhoudstoffen en vezels niet goed benut. Binnen dit cluster van AgriVizier moet er worden bepaald welke waardevolle stoffen uit het restmateriaal gehaald kunnen worden en in hoe en in welke mate deze op economisch perspectiefvolle wijze benut kunnen worden.

Een mooi toekomstbeeld kan zijn dat uit de reststromen van de glasgroente, bedrijven het verpakkingsmateriaal kan maken voor hun eigen producten. Het verlagen van afvoerkosten van reststromen of zelfs het tot verwaarden ervan kan een bijdrage leveren aan het rendement en de duurzaamheid van de tuinbouw in Noord-Holland Noord. AgriVizier werkt samen met onderwijs, onderzoek en advies om ondernemers uit de agribusiness te ondersteunen bij innovaties.

AgriVizier website: www.agrivizier.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl