Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 26 maart 2014 Gezond en duurzaam eten en drinken voor senioren in Den Helder

Op 25 maart 2014 tekenden de directies van Stichting Vrijwaard, GreenPort Noord-Holland Noord en Diverzio een samenwerkingsovereenkomst. Met deze samenwerking wordt concreet gewerkt aan gezond duurzaam eten en drinken voor senioren in de regio Den Helder.(1)

In de overeenkomst vinden landbouw en zorg elkaar en werkt men samen aan een gezonde en duurzamere maaltijdvoorziening. Door deze aanpak, waarbij samenwerking met producenten uit het agrarisch gebied in Noord-Holland Noord centraal staat, kunnen kosten worden bespaard terwijl tegelijkertijd de maaltijdtevredenheid verbeterd en de regionale economie gestimuleerd wordt.

Een feestje voor onze gasten

Dagelijks bereidt Vrijwaard meer dan 450 maaltijden voor senioren in haar regio; meer dan een gemiddeld academisch ziekenhuis dagelijks serveert voor haar patiënten. Bestuurder Coert Veenstra van Vrijwaard: "Wonen, welzijn en zorg staan hoog in het vaandel bij ons. Wij zien onze bewoners en cliënten als gasten. Het dienstenpakket is zeer uitgebreid, zo proberen we zoveel mogelijk in te spelen op de wensen en behoeften van de gasten. De Vrijwaard-maaltijd moet een feestje zijn, bereid met verse producten uit de regio, in een gezellige ambiance, waardoor de kwaliteit van leven omhoog gaat. "

Verbeter de gezondheid door gezond en duurzaam eten

Koen Nouws Keij van Diverzio: "Uit diverse praktijkvoorbeelden en onderzoeksresultaten blijkt dat lekker, gezond en duurzaam eten een sneller herstel kan versterken en vaak leidt tot een verbeterde gezondheid. Dit gaat gepaard met een daling in de zorgkosten door minder medicijngebruik, minder dieetvoeding en een dalende zorgvraag. Tevens wordt bereikt dat cliënten in de zorg meer zullen genieten van de maaltijd als deze herkenbaar, vers en van dichtbij is, met als gevolg dat het welbevinden en de kwaliteit van leven verbetert. "

Economische impuls voor de regio

"Regionale samenwerking en duurzame inkoop geeft een economische impuls aan ketenpartijen: boeren en tuinders, voedselverwerkers, leveranciers, cateraars en zorginstellingen. In nieuw op te zetten (verkorte) ketens staat samenwerking centraal om in elementaire, regionale behoeftes te voorzien. De kortere lijn die daarbij ontstaat tussen voedselproducenten en consumenten biedt de primaire producent meer kans op marktinvloed en legt een gezonde economische basis voor regionale voedselproductie voor de korte én lange termijn," aldus Rian van Dam, programmamanager van GreenPort Noord-Holland Noord.

(1) Tijdens dit innovatie-ontwikkeltraject wordt er gewerkt aan een toekomstbestendige invulling van gezond en duurzaam eten en drinken voor senioren in de regio Den Helder. In samenwerking met Stichting Vrijwaard, GreenPort Noord-Holland Noord en stichting Diverzio zal men een toekomstbestendig plan uitwerken en dat men vervolgens in de praktijk gaat implementeren. Uitgangspunt is een betaalbare, gezonde en duurzame invulling van eten en drinken voor senioren in Den Helder. Naast een praktische invulling vanuit de voedingsdienst van stichting Vrijwaard zal een belangrijk onderdeel zijn het opzetten van een werkwijze/structuur waarbij de zorgorganisatie stichting Vrijwaard meer regionale samenwerking nastreeft in Noord-Holland Noord. Onderdeel hiervan is om meer streekproducten bij producenten in de regio te gaan inkopen en dit zelf meer vers te gaan bereiden. Door deze aanpak kunnen kosten worden bespaard terwijl tegelijkertijd de maaltijdtevredenheid verbetert, het aantal voedselkilometers afneemt en de regionale economie gestimuleerd wordt. Vitale en minder vitale senioren krijgen verse, smakelijke, gezonde streekproducten geserveerd waardoor het bord weer wordt leeggegeten. Dat betekent niet alleen minder ondervoeding maar tevens dat het voedselafval teruggedrongen kan worden.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl