Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 26 Mei 2004 Bollenkwekers verlaten de Beemster

De bollenteelt dreigt uit de Beemster te verdwijnen, doordat landverhuurders zich niet aan de vruchtwisseling houden. De WLTO-afdeling Beemster roept landeigenaren op secuur te zijn, zodat de economisch belangrijke bollensector voor het gebied behouden blijft.

Er zijn steeds meer problemen met de verhuur van land voor bollenkwekers, meldt KAVB-bestuurder Evert Konijn. In de WLTO-afdeling Beemster, waar hij als adviseur betrokken bij is, heeft hij de kwestie aan de orde gesteld. Door de problemen met de landhuur zouden al diverse bollenkwekers uit de Beemster zijn vertrokken.

Grondverhuurders nemen het soms niet zo nauw met de vruchtwisseling, merkt Konijn. "Het minimum is zes jaar, maar liever eens in de zeven of acht. De grondeigenaren beweren dan bijvoorbeeld dat er zeven jaar geleden voor het laatst bollen hebben gestaan. Pas als de bollenkwekers problemen met ziekten krijgen, blijkt dat het land korter geleden nog voor bollen is verhuurd", beschrijft hij. Daarnaast wordt de opslag soms niet goed bestreden, wat bollenziekten in de kaart speelt.

De bollenteelt is een belangrijke economische pijler voor het gebied, weet de bestuurder. Niet alleen melkveehouders uit het gebied verhuren hun grond aan bollenkwekers, ook agrariërs die niet meer actief melken, aldus Konijn. "Zij hebben nog wat koeien of schapen lopen, en verdienen hierdoor nog wat bij." Als dit zo doorgaat, verdwijnt de bollenteelt uit de polder, zo vreest hij. De WLTO-afdeling roept verhuurders op secuur te zijn met vruchtwisseling en opslagbestrijding. "Dit gebied heeft de potentie om zware tulpenbollen van een goede kwaliteit te kweken. Het zou zonde zijn als dat aftakelt."

Naar de Flevopolders

In West-Friesland lijken de problemen met de landverhuur niet te spelen. KAVB-bestuurder Peter Raven herkent dit probleem voor West-Friesland niet. En in de Beemster is ook iets anders aan de hand, vermoedt Raven, die zelf ook bollenkweker is. "Ik sprak laatst een grote kweker die daar is weggegaan. Zijn voornaamste reden was dat hij door de nettenteelt nu op de zwaardere gronden in de Flevopolders kan telen. Daar hebben nog nooit bollen gestaan en is de opbrengst heel goed." Konijn erkent dat het bestaan van een prima alternatief meespeelt. "Maar ze gaan toch niet voor de lol aan de andere kant van de dijk zitten?", vraagt hij retorisch. (Bron: WLTO)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl