Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 15 November 2006 Kansen voor kleinschalige visserij op het Wad en de Noordzee

Op Wieringen willen kleinschalige kustvissers hun identiteit behouden en blijven vissen op een ambachtelijke en duurzame manier in tegenstelling tot de grootschalige vissector. Stichting Noordzee heeft een project opgezet waarbij het gaat om de visvangst op een verantwoorde manier binnen te krijgen, de consument juist te informeren over wat duurzame vis is en om de vis bij wijze van spreken van het net op het bord te serveren. Leader+ steunt met € 100.000 het project Transparante ketens voor regionale kwaliteitsvis van een kleinschalige en duurzame visserij.

De regionale kwaliteitsvis bestaat in eerste instantie uit harder, zeebaars, snoekbaars, oesters, poon, schar, langoustines, pijlinktvis en spiering die gevangen worden rondom de Kop van Noord-Holland. De Coöperatieve visafslag Den Oever en Eurofisch in hetzelfde vissersdorp, verzorgen de inkoop, verwerking, verpakking en de kwaliteitscontrole. Als experiment verkopen de vissers zelf hun vis in een viskraam op de biologische boerenmarkt (Noordermarkt) in Amsterdam. Het doel is dat de vis ook in natuurvoedingswinkels in Noord-Holland wordt verkocht. Verkoop via internet is binnenkort ook mogelijk.

Duurzaam vissen

Kleinschalige kustvissers werken met kleine en lichte tuigen en met netten met grote mazen om ongewenste bijvangsten te minimaliseren. Zij houden rekening met de verschillende visperioden en het vistuig moet langzaam getrokken worden om schade aan de zeebodem te voorkomen. Kortom, vissen volgens het principe van 'niet meer uit de zee halen dan dat de zee kan geven!' De kleinschalige kustvisser gelooft hierin. Hij heeft oog voor zijn natuurlijke omgeving en wil daar verantwoord mee omgaan. Maar, hij is en blijft een visser in hart en nieren en wil daarmee ook een gezinsinkomen verdienen.

Nettenrace, een vicieuze cirkel

Op het moment is het moeilijk voor kleine kustvissers om economisch het hoofd boven water te houden. Het anderhalf jaar durende project probeert de vicieuze cirkel van de nettenrace te doorbreken. De grootschalige vissers jutten elkaar op door met steeds snellere motoren en grotere en fijnmazige netten meer vis te vangen. Veel visaanvoer doet de prijs zakken, nog meer visvangsten laat de (brandstof)kosten stijgen. In beide gevallen verdient de visser minder door deze zogenaamde nettenrace. Het niet meedoen aan schaalvergroting vergt moed en doorzettingsvermogen. Aandacht voor het product, samenwerken, innoveren en experimenteren is de kracht van de kleinschalige kustvissers die trouw gebleven zijn en blijven aan hun leefwijze en ambacht. Het opbouwen van een transparante visketen waarin de consument juist geïnformeerd wordt, draagt bij aan het behouden van deze duurzame kleinschalige kustvisserij.

Transparante ketens

Het doel is om de consument te laten weten wat hij eet als hij vis eet. Herkomstgebied, visser, kwaliteit en eerlijkheid van de visvangst en van de vis en de versheid van het zeeproduct zijn nu voor de consument onbekend. Nog steeds wordt er op grote schaal illegaal gevist op de Noordzee en de Atlantische Oceaan en dat heeft grote invloed op de prijs. Transparante ketens maken voor de kwaliteitsvis van de kleinschalige en ambachtelijke vissers het mogelijk om de duurzaam gevangen vis te onderscheiden van de anonieme bulkvangsten. Zo kan er ook prijsonderscheid gemaakt worden zodat de duurdere kwaliteitsvis niet langer voor dezelfde prijs als de bulkvis op de markt ligt.

Voor de redactie. Meer informatie kunt u opvragen bij Esther Wolfs, projectleider Transparante ketens, van Stichting de Noordzee, telefoonnummer 030 - 23 40 016

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl