Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 29 Augustus 2005 Ambulancezorg in Noord-Holland kan onvoldoende oefenen voor rampen

In drie van de vier ambulanceregio's in Noord-Holland kunnen ambulancediensten en meldkamers ambulancezorg onvoldoende deelnemen aan rampenoefeningen. De drie regio's wijten dit hoofdzakelijk aan te krap personeel, veroorzaakt door onvoldoende budget. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) zijn daar bezorgd over en hebben er in een brief aan Minister Hoogervorst van VWS op aangedrongen snel maatregelen te nemen. De Commissaris van de Koningin, de heer Borghouts, zal in de komende tijd bij de besturen van de meldkamers ambulancezorg aandringen op voldoende deelname aan oefeningen.

Efficiënt en effectief optreden bij rampen en grootschalige, zware ongevallen is van groot belang voor de overlevingskansen van de zwaar gewonden. Het vergt specifieke voorbereiding en oefening om samen met andere hulpdiensten als politie en brandweer de organisatie van de hulpverlening in die gevallen goed te laten verlopen.

In april van dit jaar oordeelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg in zijn rapport "Oefenen? Noodzaak!" dat ambulancediensten en meldkamers ambulancezorg in Nederland niet voldoende oefenen voor rampsituaties. Bezorgd door deze uitspraak hebben GS navraag gedaan bij de ambulancediensten en meldkamers ambulancezorg in Noord-Holland. Het blijkt dat de situatie in Noord-Holland overeenkomt met het beeld voor heel Nederland. Gedeputeerde Kruisinga met ondermeer ambulancezorg in haar portefeuille: "Ik vind dat de bevolking er op moet kunnen vertrouwen dat de hulpdiensten goed voorbereid zijn op hun inzet bij rampen. Juist in deze tijd van allerlei onrustwekkende berichten."

De regio's Noord-Holland Noord, Kennemerland en Amsterdam & Omstreken melden namelijk dat er ook in deze regio's niet voldoende kan worden deelgenomen aan oefeningen. Als belangrijkste oorzaak wordt genoemd, dat er voor het oefenen niet voldoende personeel beschikbaar is vanwege een te krap budget. De inzet voor de dagelijkse ambulancezorg krijgt van de leidinggevenden voorrang boven de inzet bij oefeningen. De ambulanceregio Gooi en Vechtstreek meldt momenteel geen knelpunten te ervaren.

GS vinden de verwijzing van de ambulancezorg naar de krappe personeelsformatie aannemelijk. Er is op dit moment zelfs nog een tekort om de dagelijkse ambulancezorg volledig op tijd af te kunnen wikkelen. In Noord-Holland duurde 7% van het aantal spoedritten in 2004 langer dan 15 minuten na melding en kwamen ambulances in de regio Amsterdam en Omstreken in ruim 20% van het aantal gevallen van besteld vervoer meer dan een uur later aan dan was afgesproken. GS hebben daar laatst nog bij brief van 21 februari 2005 aandacht van de Minister en de Tweede Kamer voor gevraagd.

GS dringen er in een nieuwe brief aan Minister Hoogervorst van VWS op aan om snèl maatregelen te nemen, die het de ambulancediensten en meldkamers ambulancezorg mogelijk maken volledig deel te gaan nemen aan deze rampenoefeningen. (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl