Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 07 april 2016 Hoe zout is Texel?

Staatsbosbeheer Texel logoBron: Staatsbosbeheer Texel - door Erik van der Spek - Dit bericht van waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat over een project op Texel waaraan ook Staatsbosbeheer meewerkt. Sinds enkele maanden meten tien agrariërs, natuurorganisaties Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier samen hóe zout het oppervlaktewater op Texel is. Samen vergaren ze meer kennis over de zout- en zoetverdeling in het oppervlaktewater van Texel. Het uiteindelijke doel is om het beheer en gebruik van het watersysteem te verbeteren.

De agrariërs telen hun gewassen sinds mensenheugenis op zogeheten zoetwaterlenzen, een dun laagje zoet water dat als het ware op het zoute grondwater drijft. Op Texel wordt geprobeerd om de methode van zoetwaterlenzen verder te verfijnen door het schaarse zoete water maximaal vast te houden. De resultaten van deze metingen gaan daar aan bijdragen.

Metingen

De waarnemers meten over het hele eiland het zoutgehalte in de sloten. Dit gebeurt elke twee weken op 140 verschillende punten. Bij diepere sloten wordt er een diepe en een ondiepe meting uitgevoerd.

Sensor

De sensor waarmee gemeten wordt, is hiervoor speciaal ontwikkeld; het meet het geleidend vermogen van het water. Hoe meer zouten zijn opgelost, hoe beter de geleidbaarheid. En hoe hoger de temperatuur, hoe beter de geleidbaarheid. Met andere woorden: zeewater geleidt elektrische stroom dus zeer goed, drinkwater nauwelijks.

Over minimaal een jaar kunnen we de veranderingen van het zoutgehalte van winter naar voorjaar, naar zomer en herfst goed te zien zijn. Dan zijn ook de eerste conclusies te trekken.

Zelf meekijken?

Op de website texelmeet.nl kunt u van de laatste metingen zien hoe hoog het zout gehalte verspreid over Texel is. Zoet en zout is niet altijd zo verdeeld als je in eerste instantie zou verwachten op basis van de huidige opbouw van het eiland.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl