Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 18 maart 2014 Berichtgeving over Petten in het kader van de NSS

NRG logoBron: NRG - De 2014 Nuclear Security Summit, op 24 en 25 maart 2014 in Den Haag, is reden voor diverse media om aandacht te besteden aan de werkzaamheden van NRG in Petten. Deze aandacht spitst zich toe op de conversie van hoogverrijkt uranium (HEU) naar laag - verrijkt uranium (LEU) voor de productie van medische isotopen (molybdeen). Deze omschakeling staat in het kader van non-proliferatie hoog op de internationale politieke agenda.

Seoel 'statement'

Tijdens de NSS in Seoel in 2012 hebben België, Frankrijk, Nederland en de VS in een gezamenlijke verklaring toegezegd om activiteiten te ondernemen om het gebruik van HEU te minimaliseren en tegelijk een betrouwbare dagelijkse levering van molybdeen te garanderen. Bij deze verklaring is 2015 afgegeven als streefdatum voor volledige omschakeling naar LEU.

Samen met haar ketenpartners spant NRG al jaren maximaal in om een verantwoorde conversie mogelijk te maken. Een aantal belangrijke stappen zijn reeds gezet. De HFR was in 2006 een van de eerste onderzoeksreactoren in Europa die is overgeschakeld van HEU naar LEU-brandstof. Veel andere Europese onderzoeksreactoren zijn nog steeds gebaseerd op HEU-brandstof.

Medische isotopen

Voor de productie van medische isotopen (molybdeen) wordt in de praktijk nog gebruik gemaakt van HEU-targets. In nauw overleg met de Nederlandse overheid faciliteert NRG (door het leveren van uiteenlopende bestralingsdiensten) haar ketenpartners om over te schakelen op LEU. Dit betreft een technisch complex proces waarbij het niet zozeer gaat om de vraag of het mogelijk is, maar meer om de vraag of het productieproces zo af te stellen is dat de output (het molybdeen) van voldoende omvang en kwaliteit is en bovendien: elk afzonderlijke stap in het proces moet opnieuw worden gekwalificeerd (veiligheid, betrouwbaarheid).

Petten voorziet doorgaans in ruim 30% van de wereldbehoefte aan medische isotopen. De HFR is wereldwijd de tweede van vijf (oude) onderzoeksreactoren waarin dit product op grote schaal wordt gemaakt. 's Werelds belangrijkste producent, Canada, stopt in 2016 met de productie. Daarom is continuïteit van de voorziening van medische isotopen ook een aandachtspunt. Op internationaal niveau (OECD-NEA) worden er politieke inspanningen geleverd om te zorgen dat de molybdeen-productie in de toekomst gegarandeerd is.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl