Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 14 november 2012 Gemaal Schardam: pompen tegen de wind in

Overtollig regenwater kan maar op twee plekken uit de provincie Noord-Holland worden gemaald: bij Den Helder en bij Zaandam. Om meer maalcapaciteit te hebben, is het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier van plan een gemaal bij Schardam te bouwen.

Het nieuwe gemaal bij Schardam zal een enorme hulp zijn bij het droog houden van de provincie Noord-Holland. Zeker in tijden van grote neerslag draaien de gemalen bij Den Helder en Zaandam op volle toeren. Een extra gemaal draagt bij aan een beter waterbeheer in de provincie.

Spuien en malen

De zware neerslag in januari 2012 toonde het maar weer eens aan: als het water in het Markermeer hoog staat, kan het HHNK haar spuisluizen hier niet gebruiken. Deze werken namelijk op basis van 'vrij verval'. Normaal gesproken stroomt bij hoge waterstand in de boezem het water door deze sluizen naar het Markermeer. Tenzij, zoals begin dit jaar, de oostenwind het Markermeer hoog tegen de kust en sluizen op stuwt. Dan kunnen we niets meer. In tegenstelling tot spuien is het bemalen van Noord-Holland niet afhankelijk van een opstuwing.

Bij het bemalen pompt een gemaal regenwater weg, desnoods tegen het verval in.

Sneller wegwerken

Natuurlijk, de gemalen in Den Helder en Zaandam doen uitstekend werk. Zij voeren het overtollige water af naar Noordzee en Noordzeekanaal. Maar al lange tijd heeft het HHNK de wens om ook een gemaal richting het Markermeer ter beschikking te hebben. Een nieuw gemaal bij Schardam draagt bij aan het waterbeheer in een groot deel van Laag Holland, omdat het neerslagwater in dit deel van de provincie zo sneller weggewerkt kan worden. En onafhankelijk van de hoogte van het waterpeil in het Markermeer.

Plannen

In samenwerking met de provincie Noord-Holland en de gemeente Zeevang werkt het HHNK aan plannen voor dit nieuwe gemaal. Na het doorlopen van alle procedures zal naar verwachting begin 2014 de eerste schop de grond in kunnen. Het werk dient eind 2015 gereed te zijn. Tot het begin van 2016 moet de grond zich dan nog 'zetten'.

Het gemaal zal eind 2016 operationeel zijn. De direct omwonenden van de bouwlocatie zijn uitgenodigd voor een informatieavond op 13 november 2012 in La Mère Anne in Oudendijk om 20.00 uur. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl