Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 03 april 2012 Evaluatie Actieplan Jeugdwerkgelegenheid Noord-Holland Noord 2009-2011

Samenvatting Evaluatie Actieplan Jeugdwerkgelegenheid Noord-Holland Noord 2009-2011

Evaluatie Actieplan Jeugdwerkgelegenheid Noord-Holland Noord 2009-2011 In september 2009 is in Noord-Holland Noord het Actieplan Jeugdwerk-gelegenheid van start gegaan met als doel om jongeren (tot 27 jaar) een baan, leerwerkbaan of stage te laten bemachtigen.

De Rijksoverheid heeft hier tot en met 2011 middelen voor beschikbaar gesteld. De regio heeft besloten om een evaluatie van het Actieplan te laten uitvoeren. De evaluatie heeft plaatsgevonden tussen september en december 2011. In de evaluatie is stilgestaan bij de (cijfermatige) ontwikkeling van jeugdwerkloosheid, maar ook bij de ervaringen in de praktijk en toekomstige ontwikkelingen.

De jeugdwerkloosheid in Noord-Holland Noord was medio 2011 het op één na laagst van heel Nederland. Ten opzichte van het gemiddelde in Nederland daalde de werkloosheid in Noord-Holland Noord relatief snel. Binnen de regio Noord-Holland Noord zijn wel verschillen waar te nemen tussen de regio's; Noord-Kennemerland, West-Friesland en de Kop van Noord-Holland.

Waar het aantal ingeschreven werkzoekende jongeren in Noord-Kennemerland en West-Friesland afnam, steeg dit aantal licht in de Kop van Noord-Holland tussen januari 2010 en oktober 2011. Als gekeken wordt naar de ontwikkeling van de jeugdwerkloosheid ten opzichte van de totale werkloosheid dan blijkt dat de jongeren in de Kop van Noord-Holland minder hebben kunnen profiteren van kansen op de arbeidsmarkt dan jongeren in Noord-Kennemerland en West-Friesland.

In het kader van het Actieplan heeft de regio aansluiting gezocht bij landelijke activiteiten die tot doel hadden om jongeren langer op school te houden en om hen naar een plek op de arbeidsmarkt te begeleiden. Binnen de regio is sterk ingezet op het sectoraal arrangement met de Stichting Talent voor Techniek.

Via dit arrangement is getracht om jongeren te winnen en te behouden voor de technische sector, onder andere door het uitvoeren van maatschappelijke projecten en het bieden van leegloopplekken voor jongeren in een leerwerktraject.

Het Actieplan is gefinancierd uit middelen van het Rijk, daarnaast is voor de regio door de gemeente Alkmaar een ESF aanvraag gedaan. De toekenning van deze aanvraag heeft ertoe geleid dat het Actieplan in de regio in 2012 kan worden voortgezet, terwijl landelijk alle activiteiten in 2011 aflopen.

De middelen van het Actieplan zijn naar rato over de subregio's binnen Noord-Holland Noord verdeeld.

De resultaten die de regio's hebben geboekt houden echter geen gelijke pas met de verdeling van de middelen. Bij de start van het Actieplan is ten doel gesteld om 1.500 extra plaatsen voor jongeren te realiseren. Naar verwachting realiseert alleen West-Friesland vóór 31 december 2011 haar aandeel in het gestelde doel. Noord-Kennemerland bereikt dit waarschijnlijk in de loop van 2012, terwijl het er naar uitziet dat de Kop van Noord-Holland haar deel niet zal realiseren als er geen extra inspanningen worden gepleegd. Een groot deel van de resultaten in de regio komen op het conto van het arrangement met Talent voor Techniek.

Binnen de regio is op goede en intensieve manier samengewerkt. Daarbij is veel gebruik gemaakt van het netwerk van het RPA, waardoor het Actieplan in de regio een snelle start kon maken.

Ook aangaande de communicatieactiviteiten en projectondersteuning is van het RPA gebruik gemaakt. Onder meer met de website www.vraaghetjob.nl.

Opvallend is dat in de subregio's waar het meest is samengewerkt de resultaten ook het meest positief uitpakken. De respondenten geven aan dat men het samenwerken prettig vindt en dat het een meerwaarde oplevert. Daar waar niet wordt samengewerkt bestaat juist de behoefte om meer samen te werken. Daarnaast geeft men aan dat voor duurzaam succes jongeren begeleid moeten worden naar en op de werkplek. Voor werkgevers is het belangrijk dat problemen rondom de jongere zo veel mogelijk worden weggenomen, zodat deze het werk niet belemmeren. Uit de interviews en de resultaten blijkt dat met het Actieplan juist de kwetsbare jongeren zonder startkwalificatie zijn bereikt, dat was ook het doel. Met betrekking tot werkgevers bestaat juist het gevoel dat werkgevers min of meer toevallig worden bereikt en dat contacten sterk afhankelijk zijn van persoonlijke relaties tussen een werkgever en een vertegenwoordiger van de gemeente of het UWV.

Op het beleidsterrein van jeugdwerkloosheid en participatie gaat de komende jaren veel veranderen. Per 1 januari 2012 wordt de WIJ als aparte bijstandswet voor jongeren opgeheven en geïntegreerd in de WWB en komen er strengere regels rondom de uitkeringsvoorwaarden. Met ingang van 2013 wordt de WWB omgevormd tot de Wet Werken naar Vermogen, onder deze wet wordt ook een deel van de huidige WAJONG en WSW geschaard.

Daarnaast komen ook taken die nu tot de jeugdzorg en de AWBZ behoren richting de gemeenten. Deze decentralisaties gaan gepaard met grote bezuinigingen door het Rijk, gemeenten krijgen hierdoor met ingrijpende keuzes te maken. De arbeidsmarkt in Noord-Holland Noord krijgt naast de veranderingen in beleid de komende jaren ook te maken met een andere ontwikkeling van de werkgelegenheid.

De beroepsbevolking in de regio vergrijst, daardoor zal er een grotere vraag naar medewerkers in de zorg sector komen, terwijl de vraag naar werknemers in de bouw en industrie juist zal afnemen.

De regio heeft er voor gekozen om op basis van de structuur en ervaringen van het Actieplan te werken aan antwoorden op vragen die door de komende veranderingen worden opgeroepen. Dit gebeurt in het programma inclusieve arbeidsmarkt, binnen dit programma wordt gewerkt aan vijf pijlers. Voor de ontwikkeling van deze pijlers worden deels de nog resterende middelen uit het Actieplan ingezet, dat is mogelijk door de succesvolle aanvraag van ESF-subsidie bij de Europese Unie.

In de pijlers wordt gewerkt aan het stroomlijnen van werkgeversdienstverlening, uitbreiden van plaatsingsmogelijkheden, experimenteren met Maaslanddenken, Experimenteren met de Werkschool en het ontwikkelen van nieuwe competenties. De activiteiten die in het kader van de inclusieve arbeidsmarkt worden uitgevoerd sluiten daarmee voor het grootste deel goed aan op de aanbevelingen die uit de evaluatie van het Actieplan naar voren zijn gekomen. Wel blijkt uit de evaluatie dat men de specifieke aandacht voor de doelgroep jongeren belangrijk vindt, het verdient aanbeveling om daar aandacht voor te hebben in het programma inclusieve arbeidsmarkt.

Het volledige rapport is te downloaden via www.rpa-nhn.nl (Bron: Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Noord-Holland Noord)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl