Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 04 april 2011 Verslag Symposium Dorpsraden 'Wie 't kleine niet eert...' van donderdag 17 maart 2011

Op donderdag 17 maart 2011 organiseerde gemeente Niedorp een symposium over dorpsraden. Tijdens dit symposium werden alle voor- en nadelen van dorpsraden behandeld door ervaringsdeskundige sprekers.

Burgemeester A. van Dok - van Weele opende de avond met een korte introductie over het ontstaan van dorpsraden en het belang hiervan. Zij gaf tevens een geheime missie prijs om 'Dorpsraden te verankeren in Hollands Kroon'. Wethouder J.S.C. van Dijk nam het stokje over en benadrukte het feit dat je 'gezamenlijk succes maakt'. Door de komst van de dorpsraden weet de gemeente Niedorp nu beter wat er speelt in de gemeente. Dit succes wordt graag gedeeld met de buren.

Na de opening kwam burgemeester G. Westerink van Schagen als eerste gastspreker aan bod. Burgemeester Westerink is een groot voorstander van burgerparticipatie, zij weten immers meer van de omgeving dan de bestuurders. Wanneer burgers betrokken worden bij gemeentezaken worden er goed geformuleerde doelen en kaders opgesteld. Op die manier krijgen burgers een concreet beeld van de ideeën en worden er niet te hoge verwachtingen geschept. De gemeente Schagen maakt gebruik van contactavonden in de wijken met een centraal thema. Daarnaast kunnen de burgers kleine ongemakken ook melden via een computersysteem.

Burgemeester H.A.J. Aalderink van het Gelderse Bronckhorst en voorzitter van de P10 (samenwerkingsverband van de tien grootste plattelandsgemeenten in Nederland), vertelde als tweede gastspreker over zijn ervaringen met dorpsraden. De gemeente Bronckhorst probeert zoveel mogelijk te anticiperen op de demografische ontwikkeling in het gebied. Er is een verschuiving gaande waardoor steeds meer mensen wegtrekken van het platteland, dit heeft tot gevolg dat de samenleving vergrijst. Hiermee wordt rekening gehouden bij de ontwikkelingsplannen binnen de gemeente.

Dit houdt in dat er gekozen wordt voor een meer gebiedsgerichte aanpak, dus geen school meer in ieder dorp, maar wel een centrale ontmoetingsplek voor meerdere kernen en multifunctionele gebouwen. Ook kiezen zij ervoor om niet ieder dorp een eigen dorpsvisie te laten ontwikkelen. Daarnaast proberen zij de burgers zoveel mogelijk te betrekken en ook om hulp te vragen. 'In deze tijd is het simpelweg niet mogelijk om als gemeente alles te faciliteren. Om de vitaliteit van het platteland toch te kunnen behouden maken we als gemeente gebruik van Europese subsidies.' aldus de heer Aalderink.

De derde gastspreker van de avond, mevrouw T. Schilder-Bruin van Vereniging Kleine kernen NH, gaf aan het niet helemaal eens te zijn met de heer Aalderink en benadrukte juist de waarde van dorpsvisies. 'Zeker in het kader van de beoogde fusie is het belangrijk om te weten waar we heen willen met de dorpen. Breng een analyse in kaart, zet dat om in een visie en stippel vervolgens een strategie uit.' zegt mevrouw Schilder-Bruin. Ook het opstellen van een convenant is belangrijk. Op die manier zijn de verwachtingen van zowel de gemeente als de dorpsraden duidelijk. Verder hebben de scholen absoluut een belangrijke ontmoetingsfunctie binnen de dorpen en pleit zij ervoor om wel in iedere kern een school te behouden.

De gastsprekers waren unaniem van mening dat een sociale ontmoetingsplek voor de kernen van groot belang is.

Na een korte pauze werd de avond voortgezet door een discussie aan de hand van stellingen. De stellingen werden voorgedragen door H. den Hollander van gemeente Niedorp en beantwoord door een panel, bestaande uit: wethouder J.S.C, van Dijk, burgemeester G. Westerink, burgemeester H.A.J. Aalderink, mevrouw T. Schilder-Bruin, de heer G. Hahn (voorzitter dorpsraad 't Veld/Zijdewind en de heer P. Tromp (voorzitter dorpsraad Kolhorn).

Ook kon het publiek reageren op de stellingen, waarbij een verschil van mening soms pittig werd verdedigd. Zo werd na de uitspraak van raadslid Klant van Zijpe luid geapplaudiseerd: de heer Klant gaf namelijk aan het niet eens te zijn met de heer Aalderink. 'In de gemeente Zijpe is er juist voor gekozen om de kleine kernen te versterken met een brede school. Hier wordt veel belang aan gehecht, scholen zijn juist een punt van samenkomst dus ik raad de aanwezigen met klem aan om niet te luisteren naar de heer Aalderink.' aldus de heer Klant.

Het symposium werd afgesloten met een hapje en een drankje, waarbij iedereen nog even kon napraten. De reacties waren positief. Vooral beginnende dorpsraden hebben veel tips en ideeën op kunnen doen. Ook de fusiepartners gaven aan enthousiast te zijn. (Bron: Gemeente Niedorp)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl