Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 11 december 2009 Groep 8 OBS Julianaschool uit schagen verdient titel eerste Fairtrade school

De OBS Julianaschool in Schagen heeft als eerste school van Nederland de titel Fairtrade School uitgereikt gekregen. De basisschool heeft al bijna vijftien jaar een Wereldwinkel in de school. Groep 8 beheert de winkel ieder jaar. De inspanningen van groep 8 hebben ervoor gezorgd dat de school voldoet aan de drie criteria van Fairtrade School. De school gebruikt namelijk Fairtrade producten, communiceert hierover naar de leerlingen, leraren en docenten en organiseert activiteiten om Fairtrade te promoten. Fairtrade School is onderdeel van de Fairtrade Gemeente Campagne.

De leerlingen uit groep 8 namen de titel juichend in ontvangst uit handen van Peter d'Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar en jurylid van Fairtrade Gemeente. Uit het beoordelingsformulier van de jury bleek dat Fairtrade geheel verweven was in het lesprogramma van de Julianaschool. De leerlingen werkten aan verschillende opdrachten over Fairtrade, leerden de Wereldwinkel en alle producten kennen en hebben eerlijke handel zowel in als buiten de school gepromoot. "De Julianaschool is daarom terecht de eerste Fairtrade School", aldus Peter d'Angremond.

Ook Burgemeester Westerink van de gemeente Schagen was aanwezig tijdens de titeluitreiking. Hij verrichte een officiële openingshandeling voor de Wereldwinkel in de school. De Wereldwinkel blijft de rest van het schooljaar geopend. Alle leerlingen van groep 8 hebben voor het komende jaar een aparte taak in de Wereldwinkel. Een groep leerlingen koopt producten in, een andere groep verzorgt de promotie van de winkel en een laatste groep verkoopt de producten in de winkel. Samen zetten de leerlingen zich zo in voor eerlijke handel.

Over Fairtrade School

Alle basisscholen en middelbare scholen in Nederland kunnen net als de Julianaschool in aanmerking komen voor de titel van Fairtrade School. De school moet dan wel aan drie criteria voldoen. De school dient Fairtrade producten, zoals koffie, thee, broodbeleg te gebruiken. De school moet hierover communiceren op de website, in de schoolkrant en bijvoorbeeld via artikelen in de plaatselijke krant. En de school moet tenslotte activiteiten organiseren om Fairtrade onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld door aandacht in de lessen of een periodieke Fairtrade markt.

Over Fairtrade Gemeente

Fairtrade School is onderdeel van de campagne Fairtrade Gemeente. Een Fairtrade Gemeente is een gemeente waarin bijzonder veel aandacht wordt besteed aan Fairtrade. Van bedrijven tot het café om de hoek, van school tot kerk en sportkantine, in supermarkt en kledingzaak. In een Fairtrade Gemeente worden veel Fairtrade producten verkocht en gebruikt. De titel Fairtrade School kan Schagen een stapje dichterbij de titel Fairtrade Gemeente brengen.

De Fairtrade Gemeente Campagne in Nederland is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar, Vereniging COS Nederland en ontwikkelingsorganisatie ICCO. De organisaties vormen samen de stuurgroep van de Fairtrade Gemeente Campagne.

Meer informatie over Fairtrade Gemeenten en Fairtrade Scholen staat op: www.fairtradegemeenten.nl/ (Bron: Max Havelaar)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl