Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 26 November 2003 Mogelijkheden voor een referendum over besluiten van de gemeenteraad van Anna Paulowna

Sinds 1 januari 2002 heeft u een nieuwe mogelijkheid om invloed uit te oefenen op overheid en politiek. Via het raadgevend referendum kunt u op eigen initiatief uw stem laten gelden. Met dit referendum heeft u, als u kiesgerechtigd bent, de mogelijkheid om direct invloed uit te oefenen op de regelgeving van de gemeente en de provincie en op bepaalde nationale wetten. Hoe een en ander in zijn werk gaat als het een besluit van de gemeenteraad van Anna Paulowna betreft, wordt uitgelegd in dit artikel.

Over welke onderwerpen?

In de gemeente Anna Paulowna kan over de volgende besluiten een verzoek voor een referendum worden ingediend

Wie kan om een referendum vragen?

Het recht om een referendumverzoek in te dienen is gekoppeld aan het recht om bij de verkiezingen te gaan stemmen. Iedere Nederlander van 18 jaar of ouder, die niet uit het kiesrecht is ontzet en ingezetene is van de gemeente Anna Paulowna, kan een verzoek indienen.

Het gemeentelijk referendum, hoe gaat dat?

Het college van burgemeester en wethouders beslist of een besluit van de gemeenteraad al dan niet referendabel is en maakt die beslissing bekend tegelijk met de bekendmaking van het raadsbesluit. Daarna is het woord aan de burger.

Inleidend verzoek

Als burgers het niet eens zijn met het besluit van de gemeenteraad dan kunnen zij een zogenaamd "inleidend verzoek" indienen. Er moeten dan minstens 105 inleidende verzoeken van kiesgerechtigde ingezetenen van Anna Paulowna bij de gemeente binnenkomen. Wordt dit aantal gehaald dan is er nog een definitief verzoek nodig.

Definitief verzoek

Voor een definitief verzoek moeten minimaal 1.045 verzoeken ("ondersteuningsverklaringen") worden ingediend. Zijn er ook nu weer voldoende verklaringen afgelegd dan wordt besloten om een referendum te houden en wordt dit bekend gemaakt.

Het referendum (de stemming)

Binnen vier maanden na bekendmaking wordt een referendum gehouden. Dit gebeurt in beginsel op een woensdag. Net als bij de verkiezingen ontvangt elke kiesgerechtigde een oproepingskaart thuis en een samenvatting van het onderwerp waarover het referendum gaat. Bij de stemming kan worden aangegeven of men het wel of niet eens is met de verordening.

Het referendum (de uitslag)

Als de meerderheid tegen het besluit heeft gestemd en die meerderheid bestaat uit 30% van het totale aantal kiesgerechtigden dan is de verordening afgewezen door de burgers. Het is daarna aan de gemeenteraad of zij het advies van de burgers overneemt en dus het eerder genomen besluit intrekt. Of dat zij de uitslag van het referendum naast zich neerlegt en het besluit toch in werking laat treden. Het referendum is namelijk slechts raadgevend. De gemeenteraad hoeft zich dus niet aan de uitslag te houden. Het is een advies van de burgers aan de gemeenteraad.

Meer informatie?

Op het gemeentehuis te Anna Paulowna kunt u bij de afdeling BMO, sectie Bestuurszaken terecht voor meer informatie. U kunt ook de gratis Postbus-51 informatielijn bellen: 0800-8051.

Op het gemeentehuis te Anna Paulowna, afdeling Inwonerszaken, kunt u een formulier afhalen voor het aanvragen van een referendum. U kunt het formulier ook downloaden via de website van de Gemeente Anna Paulowna, www.annapaulowna.nl. (Bron: Gemeente Anna Paulowna)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl