Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 11 november 2013 Weggebruikers, pas uw snelheid aan: klei op de weg!

HHNK logoBron: HHNK - Voor veel landbouwbedrijven is de oogsttijd nu in volle gang. Tijdens oogst-werkzaamheden laten de profielbanden vaak modder en klei op de openbare weg achter. Zeker bij nat herfstweer kan dit tot gevaarlijke verkeersituaties leiden. Hoewel agrariërs en loonbedrijven hun best doen om de weg schoon te houden, kunnen wegen soms glad zijn. Weggebruikers wordt dan ook gevraagd goed op te letten en hun snelheid aan te passen.

klei op de weg

Vincent Elings is onze dagelijks beheerder van het gebied rondom Medemblik. "Klei op de weg is een belangrijk onderwerp voor ons als wegbeheerder. Steeds meer agrariërs zijn zich bewust van de gevaren. En dat is maar goed ook, want het kan snel fout gaan. Met droog weer is er niets aan de hand, maar één regenbui en de weg is levensgevaarlijk."

Huisregel

Eén van de loonbedrijven waar het plaatsen van waarschuwingsborden en het schoon-houden van de weg hoog in het vaandel staan, is S.A.M. Schagen uit Zuidermeer. "Het is bij ons een huisregel. En dat is niet omdat het hoogheemraadschap zegt dat het moet, maar omdat we de veiligheid willen waarborgen. Ik moet er niet aan denken dat er een scooter te water gaat omdat wij de gladde weg niet goed hebben schoongemaakt of de bestuurder niet goed is geïnformeerd", aldus Adelbert Schagen.

Bezemman

Als Adelbert of één van zijn broers een klus aanneemt, gaat er dus ook altijd een rolbezem mee. "Wij vegen de hele dag door. Als je aan het einde van de dag nog moet beginnen met schoonmaken heb je er veel werk aan. Ook de kans dat de klei er niet af gaat is groot en dan kun je er 's avonds nog met waterwagens heen." Dat vegen zorgt er wel voor dat ze er met een man extra op uit trekken.

"Waar we met vier man voldoende hebben om bijvoorbeeld maïs te hakselen, gaat er iemand extra mee voor op de bezem."

Kostenplaatje

Dat brengt natuurlijk een kostenplaatje met zich mee en dat begrijpt ook Vincent. "Agrariërs en tuinders hebben het nu erg druk. Tractoren rijden soms wel acht keer per dag heen en weer en ik wil ze ook de tijd geven om de klei op de weg op te ruimen. Als ik ergens klei zie liggen, bel ik de agrariër of loonwerker op of ga ik langs. Ik vraag ze dan een bord te plaatsen en de klei op te ruimen. Vaak is dat dan ook binnen een paar uur gedaan. Echter, als er niet op gereageerd wordt moet ik andere stappen nemen. Die kunnen variëren van een bekeuring tot een proces-verbaal. Maar gelukkig komt dat weinig voor."

Eigen verantwoordelijkheid

Vincent en Adelbert zijn het er over eens dat er nog een andere groep is die zich meer bewust moet worden van het gevaar van klei op de weg, namelijk de bestuurders zelf. Ze rijden nu eenmaal door agrarisch gebied. Vincent krijgt regelmatig het bericht dat automobilisten met meer dan 80 km per uur aan komen rijden, terwijl duidelijk zichtbaar een agrariër aan het werk is. Ook Adelbert merkt dit: "we kunnen het als loonwerkers en agrariërs nog zo goed op orde hebben, maar de mensen moeten zich er van bewust zijn dat ze over polderwegen rijden en dat het oogsttijd is. Als wij een bord met snelheid 30 km plaatsen, dan is dat geen adviessnelheid, daar moet men zich aan houden. Samen moeten we ongelukken door klei op de weg voorkomen."

Veiligheid

Het hoogheemraadschap is de grootste wegbeheerder van Noord-Holland met ruim 1.400 kilometer wegen in beheer, voornamelijk in landelijk gebied. Als beheerder zijn we verantwoordelijk voor veilige en goed berijdbare wegen. Daarom vragen we agrariërs en loonbedrijven om te allen tijde, maar speciaal tijdens de oogstwerkzaamheden, de wegen schoon te houden in het belang van de verkeersveiligheid. Ook dienen zij mede-weggebruikers te waarschuwen voor gevaarlijke situaties door op de juiste manier borden te plaatsen. Kijk op http://hhnk.nl/kleiopdeweg voor meer informatie. Zo houden we onze wegen veilig en berijdbaar.

Meldingen van gevaarlijk situaties met klei op de weg kunnen aan ons Klant Contact Centrum worden doorgegeven via telefoonnummer 072 - 582 8282.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl