Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 13 september 2011 Bushaltes in Den Helder worden toegankelijker

Het kan lastig zijn: een bus instappen met een kinderwagen of met een rollator. Ook als je slechtziend bent, is dat niet altijd gemakkelijk. Bij de meeste bushaltes is het hoogteverschil tussen de halte en de bus de boosdoener. Daarom pakt de gemeente samen met de provincie vijftien bushaltes aan die veel worden gebruikt. Ook het busstation in het centrum van de stad gaat op de schop. Eind december moeten de werkzaamheden klaar zijn.

Aan de Drs. F. Bijlweg en aan de Flevostraat verdwijnen in totaal vier bushaltes. Daarvoor in de plaats komen twee nieuwe, opgehoogde haltes: een ter hoogte van de Drs. Bijlweg 1 en een bij de toegang naar de brandweerkazerne. Daarmee ontstaat ook een betere verdeling van bushaltes op deze routes. De nieuwe opstapplekken komen apart van de weg. Dat is veiliger voor de scholieren die hier fietsen. Zij hoeven in de nieuwe situatie niet meer om de wachtende bussen heen te rijden.

Dat betekent wel dat er iets meer looptijd ontstaat voor mensen die eerder gewend waren direct bij Verpleeghuis Den Koogh uit te stappen. Het gaat om respectievelijk 130 of 220 meter vanaf een van de twee nieuwe haltes. Dat kan in voorkomende gevallen lastig zijn. Toch is hiervoor gekozen omdat de veiligheid boven alles gaat. Daarnaast moest een locatie vanaf de weg gekozen worden die het minste of niet ten koste zou gaan van het aantal parkeerplaatsen.

Op bovenstaand kaartje ziet u welke vier haltes verdwijnen en waar de twee nieuwe haltes komen die de veiligheid voor vooral de fietsende scholieren verbetert. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Langs de stoeprand

De bushaltes worden zo aangepast en verlengd dat de bus zo strak mogelijk langs de stoeprand kan parkeren. Dat vergemakkelijkt de opstap. Het betekent wel dat bij sommige bushaltes een aantal parkeerplaatsen wegvalt.

De andere bushaltes die worden aangepast liggen op de volgende wegen:

In overleg met Connexxion wordt bepaald waar de tijdelijke, alternatieve haltes worden aangelegd. Soms komt een halte te vervallen. Dit wordt ter plaatse vermeld op de halteborden. Wij adviseren busreizigers vooraf te checken waar men het beste kan opstappen.

Busstation

Slechtzienden die van het busstation in het centrum gebruik maken, kunnen zich lastig oriënteren door de huidige indeling van het busstation. Er is te weinig contrast in de omgeving doordat geleidelijnen ontbreken en de indeling niet echt logisch is. Dit komt voornamelijk omdat de instapperrons ten opzichte van elkaar verspringen. Dat wordt nu opgelost door de perrons allemaal even lang te maken en parallel aan elkaar te laten lopen.

Het werk aan het busstation is lastig, omdat hier veel bussen aankomen en vertrekken. Veel mensen maken er gebruik van. Daarom worden de werkzaamheden in fases uitgevoerd. Enige overlast voor de reizigers kan echter niet worden voorkomen. Zij worden door een goede voorlichting via de aannemer en Connexion op de hoogte gehouden van bijvoorbeeld wijzigingen in aankomst en vertrek op andere perrons dan men nu gewend is.

Uitvoering

De werkzaamheden duren maximaal een week en niet leiden tot veel extra reistijd. Uiteraard proberen wij de overlast tot een minimum te beperken. Toch kunnen ook weggebruikers enige hinder ondervinden vanwege tijdelijke verkeersmaatregelen bij de werkzaamheden.

De gemeente voert de werkzaamheden uit in overleg met de provincie Noord-Holland en Connexxion. De provincie wil de toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor reizigers verbeteren. De provincie betaalt dan ook het grootste deel van de kosten van de aanpassingen.

In dit traject is gekozen voor haltes die veel bereisd worden, omdat ze bij publieke gelegenheden liggen, zoals scholen, winkelcentra en kantoren. In overleg met de provincie onderzoekt de gemeente of en hoe in de komende jaren ook andere bushaltes kunnen worden verbeterd. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl