Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 18 november 2009 Shared Space concept: Bewuste verwarring rond gemeentehuis in Anna Paulowna

Op het voorplein van het nieuwe gemeentehuis in Anna Paulowna vind je geen belijning, geen zebrapad, geen stoplicht en zelfs geen stoep. Het plein op De Ontmoeting is ontworpen volgens het Shared Space concept. Veel veiliger dan traditionele verkeerssituaties, zeggen verkeerskundigen. Onoverzichtelijk en gevaarlijk, zegt de VVD fractie van de gemeenteraad van Anna Paulowna.

Enige tijd geleden sprak de VVD haar zorg uit bij het college van B&W over de verkeersveiligheid op het plein. Het leidt naar het gemeentehuis, maar ook naar twee basisscholen en een kinderdagverblijf. En juist voor kinderen is volgens de VVD, het Shared Space concept niet geschikt.

Sociaal gedrag

Verkeerskundige Hisse Brouwer van de gemeente Anna Paulowna: "Het uitgangspunt van het Shared Space principe is dat een ruimte waarin duidelijke regels ontbreken bij gebruikers sociaal gedrag ontlokt. Fietsers, voetgangers en automobilisten begeven zich tegelijk in een open ruimte. Daardoor moeten zij extra goed opletten en oogcontact maken om te beslissen wie eerst gaat."

Veiligheid

De situatie was een belangrijk punt op de agenda van de laatste vergadering van de lokale verkeerscommissie. Politie, Veilig Verkeer Nederland en de gemeente evalueerden de veiligheid op het voorplein. De conclusie was dat de situatie nogal verwarrend was. Ouders weten niet goed waar ze met de auto moeten rijden en kinderen fietsen kriskras over het plein. Dat ervaren veel ouders als onveilig. Maar dat is nu juist precies de bedoeling van het Shared Space concept. Want, zo betoogt het Shared Space Institute in Drachten, "wat veilig voelt, hoeft niet veilig te zijn. En andersom: wat onveilig voelt, kan heel veilig zijn. Want wanneer een situatie onveilig voelt, zijn mensen alerter en gebeuren er minder ongelukken." De cijfers lijken deze veronderstelling te onderschrijven.

Bezorgde ouders

Misschien moeten mensen gewoon wennen aan het feit dat ze zelf verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat de openbare ruimte niet vanzelfsprekend het domein is van verkeerskundigen, maar van de gebruikers zelf. Toch wordt op dit moment gekeken naar mogelijkheden om de bezorgde ouders tegemoet te komen door onder andere paaltjes, bankjes en beplanting te plaatsen op het plein. (Bron: Gemeente Anna Paulowna)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl