Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 02 maart 2018 TerraTechnica brengt duurzame energietechnologie in stroomversnelling

Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord logoBron: Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord - "Starten met duurzame ontwikkelingen moet geen wake-up call zijn maar een call-to-action. Frisse ideeën van innovatieve studenten en ondernemers. Vandaar dat we vandaag bij elkaar zijn gekomen. Wij staan aan het begin van een transformatie naar een volgende fase in onze beschaving." Zo trapt sociaal entrepreneur Ruud Veltenaar de eerste bijeenkomst van TerraTechnica af. Een rendez-vous bij Hogeschool Inholland Alkmaar zodat studenten, docenten en ondernemers samenwerken om vraagstukken over duurzame energietechnologie op te lossen.

"En dat is hard nodig," zegt Dirk van der Bijl, vestigingsdirecteur van Hogeschool Inholland Alkmaar. "Het is namelijk een ontwikkeling die we soms nauwelijks kunnen bijbenen. In deze regio moeten we de handen ineen slaan.

TerraTechnica geeft deze ontwikkeling een gezicht." De oplossing lijkt eenvoudig maar wordt nog veel te vaak over het hoofd gezien. Studenten geven hun kennis aan het lokale bedrijfsleven en leren aan de hand van echte praktijkcases. "Door hun onbevangenheid en nieuwsgierigheid stellen zij vragen die de 'ouwe rotten' in het vak niet meer stellen. Dat lef zorgt voor nieuw inzicht," aldus Van der Bijl.

De wereld verandert

Niet aanhaken lijkt geen optie. Dat vindt ook Veltenaar. "Stel je voor dat één druppel water in de Johan Cruijff ArenA valt en die druppel neemt exponentieel toe. Dus één druppel wordt twee. Twee wordt vier. Vier wordt zestien, enzovoort.

Hoe snel denk je dat het water het schuifdak raakt? Nou? Fout. 46 seconden. Zo snel gaat de groei van duurzame energietechnologie. Nu niet aanhaken is aftakelen."

Het is één van de vele voorbeelden die Veltenaar deze middag geeft. Een bevlogen spreker die een appél doet op de zaal gevuld met jonge gretige studenten en driedeligpakdragende rotten in het vak om hun rol als leider op te pakken. "Doen we niks? Dan dreigt een ecologische crisis. Dan krijgen we te maken met ecologische vluchtelingen. Zij vluchten naar landen waar bijvoorbeeld de lucht schoner is. Zolang wij fossiele brandstoffen gebruiken is dat onze de toekomst."

Vijf workshops met één duidelijke uitkomst

Waar Veltenaars aftrapt eindigt beginnen de workshops voor de aanwezigen. Zij worden verdeeld over vijf klaslokalen waar zij actief meedenken over dilemma's geleverd door het bedrijfsleven. De resultaten van deze workshop zijn aan het eind van de middag gepresenteerd. "De workshop gaf mij iets tastbaars. Ik voel me als student serieus genomen," zegt Robbert.

Hij dacht mee met het opzetten van een Centre of Expertise Inholland. "Ik doe robotica. Stel ik wil iets met landbouw doen. Dan weet ik via dit centre direct wat een concreet vraagstuk uit die sector is. En het mooie is dat ik als student voor bedrijven direct zichtbaar ben. Superhandig." De andere vier workshops bespreken allemaal andere dilemma's, thema's en mogelijke oplossingen. Toch is de slotconclusie overeenkomstig: "We moeten dit omdenken vasthouden. Meer informatie halen bij andersdenkenden. Ondernemers moeten de studenten zoeken en niet andersom," zegt Dennis die namens Dura Vermeer het voortouw neemt in de workshop 'De circulaire weg'

Handen uit de mouwen

Zitten, handen over elkaar, achteroverleunen en luisteren is geen optie bij een TerraTechnica-bijeenkomst. In één middag is de eerste stap gezet om van straatveegmachines multifunctionele vehikels te maken die zowel de straat vegen, de wegen bestrooien en de wegkwaliteit controleren. Hoe een student zijn start-upidee zo weet te pitchen dat het voor ondernemers interessant wordt om erin te investeren. "Misschien hebben we de nieuwe Elon Musk wel in deze groep, zegt start-up expert Arthur Tolsma.Wat de middag voornamelijk teweegbrengt wordt samengevat door duurzaam ondernemer Herman. "Ik ben wakker geschud. Ruud Veltenaar en die workshop zetten me wel aan het denken. Hoe ga ik mijn projecten duurzamer inrichten? Ik zie dit als een beginstap. Vanuit hier zijn er zoveel nieuwe mogelijkheden."

Kijk voor meer informatie op www.terratechnica.nl/

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl