Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 27 augustus 2014 Healthy Seas en vissershaven Den Oever werken samen aan een gezonde zee

Gemeente Hollands Kroon logoBron: Gemeente Hollands Kroon - Op 1 september 2014 tijdens de Flora- en Visserijdagen in Den Oever starten de vissers in Den Oever, de Coöperatieve In- en Verkoop Vereniging (CIV) en gemeente Hollands Kroon officieel met het recyclen van oude visnetten via het Healthy Seas initiatief.

Daarnaast treden de partijen preventief op om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk oude netten op de verkeerde plaats belanden. Met deze samenwerking is een goede stap gezet in de richting van duurzame afvalverwerking en een gezondere Noordzee.

Verzameling van 30 ton netten per jaar

Als gevolg van deze beslissing is in de vissershaven van Den Oever een Healthy Seas-depot geopend, wat naar verwachting 30 ton netten per jaar gaat verzamelen.

De veertig vissersboten van Den Oever leverden hun oude netten in bij de CIV.

Deze netten moesten voorheen worden afgevoerd naar de vuilverwerking alwaar ze werden verbrand. Met de nieuwe Healthy Seas regeling worden de netten gerecycled en verwerkt tot nieuwe textielproducten, zoals sokken en badkleding. Wethouder van Economische Zaken, Theo Meskers van gemeente Hollands Kroon is blij met deze unieke samenwerking: "Het slaat drie vliegen in een klap: de vissers kunnen vrijwel kosteloos hun kapotte netten inleveren, netten en ander nylon zijn geen onderdeel meer van de afvalverwerking en de Noordzee wordt er schoner en gezonder van." Mike Mannaart van Healthy Seas beaamt dit: "Alleen gezamenlijk kunnen we zorgen voor een schone zee en een duurzame economie." Als het depot vol is, worden de netten opgehaald door partner Nofir en ter recycling aangeboden aan de fabriek van Aquafil in Slovenië. Den Oever is de eerste locatie in Nederland waar Healthy Seas deze nieuwe samenwerkingsvorm toepast.

Ook op andere plaatsen langs de Europese kust zijn soortgelijke samenwerkingsverbanden in oprichting waaronder in Italië, België en Kroatië.

Healthy Seas

Healthy Seas - a journey from waste to wear is een initiatief van ECNC Land & Sea Group, Aquafil en Star Sock. Zij werken samen met hun partners aan een gezonde zee door afval uit zee te verwijderen en her te gebruiken. Het gaat hierbij in het bijzonder om visnetten uit de Europese zeeën. Het verliezen van visnetten is een groot probleem. Volgens een gezamenlijk rapport van de FAO en UNEP belandt er ongeveer 640.000 ton aan visnetten per jaar in de oceanen, goed voor een tiende van al het zwerfvuil. Deze netten blijven honderden jaren in het mariene ecosysteem en vele dieren, zoals dolfijnen, schildpadden, krabben en zeevogels raken verstrikt en sterven. Uit zee gehaalde visnetten worden vaak gedumpt op stortplaatsen of verbrand, maar als onderdeel van het Healthy Seas initiatief worden ze verwerkt tot ECONYL® garen, een hoogwaardige grondstof waarmee nieuwe producten zoals sokken, badmode, ondergoed of tapijten kunnen worden gemaakt.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl